Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Έως και μισό τρισ. ευρώ στα πόδια της Ελλάδας!

Ένα απίστευτο πολιτικοοικονομικό «γαϊτανάκι» φαίνεται να έχει στηθεί στο Λουξεμβούργο που... απειλεί να διασώσει την Ελλάδα και το ευρώ, εφόσον καμφθούν και εκλείψουν οι πάσης φύσεως κόντρες και διενέξεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το Λουξεμβούργο, όπου και την Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης, το έκτακτο συμβούλιο Eurogroup τείνει να εξελιχθεί σε ... πλειστηριασμό προσφορών για την κάλυψη όχι μόνο των δανειακών, αλλά και των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, συνολικού ύψους που φτάνει ή και ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ!

Εφόσον συμφωνηθούν, είτε εφαρμοστούν αθροιστικά, είτε εναλλακτικά, τα σχέδια που –με βάση τις ίδιες πηγές- έχουν πέσει στο τραπέζι του Eurogroup - αποφάσεις μπορεί να ληφθούν και στην Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας είτε σε επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης - περιλαμβάνουν προτάσεις-βόμβα για:...

- Έκδοση ευρωομολόγων για επενδύσεις στην Ελλάδα έως 40 δισ. ευρώ.

- Κάλυψη όλων των κοινοτικών έργων έως το 2013 αποκλειστικά από την ΕΕ, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ ή, στην χειρότερη (!) περίπτωση, την κάλυψη των έργων που ως τώρα έχουν «κολλήσει» ύψους 20 δισ. ευρώ.

- Πρόσθετο δάνειο για την Ελλάδα ύψους 90-120 δισ. ευρώ

- Αλλαγές στο μόνιμο μηχανισμό EFSF και αποδοχή ελληνικών ομολόγων ώστε η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας να μπορεί να φτάνει έως και τα 300 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα δύο μέτρα είναι κυρίως ... ελληνογαλλικής εμπνεύσεως, ενώ τα άλλα δύο γερμανικής και, εφόσον συμφωνηθούν, θα δίνουν συνολική απάντηση και στο πρόβλημα του δυσβάσταχτου χρέους που επωμίζεται η χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Ο Κ. Σόιμπλε δεν παρέλειψε πάντως, πριν μπει στην αίθουσα, να δηλώσει πως οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν επί της ουσίας από τη στάση της Αθήνας και ότι απαιτείται συναίνεση των βασικών ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Τα ζητήματα αυτά συζήτησαν και οι κύριοι Γιούνκερ και Ρεν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην κατ’ιδίαν σύσκεψη που είχαν, εξαιτίας της οποίας και καθυστέρησε επί δίωρο η έναρξη του Γιούρογκρουπ. Πρωτοφανές στα χρονικά της ευρωζώνης θεωρείται και ότι η έκτακτη σύνοδος της ευρωομάδας θα διαρκέσει επί 2 μέρες, αφού θα συνεχιστεί και αύριο.

Κατά την είσοδό του στην αίθουσα των συνεδριάσεων, ο κ. Γιούνκερ συνέστησε τον κ. Βενιζέλο στους ευρωπαίους ομολόγους τους. Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, έκανε κάποια προκαταρκτική συζήτηση με το νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Έδωσαν όμως νέο ραντεβού στην Αθήνα, προς τα μέσα ή τα τέλη της εβδομάδος, προκειμένου να λυθούν τα επιμέρους ζητήματα μιας τέτοιας νέας συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: