Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αποζημίωση 500.000 ευρώ για το νεκρό αστυνομικό, N.Σάββα


Το ποσό των 500.000 ευρώ επιδίκασαν οι δικαστικές αρχές ως αποζημίωση στην οικογένεια του αρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της "Σέχτας Επαναστατών".

Δύο χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία στα Ανω Πατήσια, που συντάραξε το πανελλήνιο την 17η Ιουνίου του 2009, το Διοικητικό Πρωτοδικείο ρίχνει τις ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ....



για τον άδικο χαμό του 41χρονου αρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής και ζητάει από το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στους συγγενείς του το παραπάνω ποσό.

Η απόφαση-σταθμός για τα ελληνικά δεδομένα ήρθε μετά την προσφυγή που είχαν κάνει στο πρωτοδικείο η σύζυγος, η κορούλα και οι γονείς του αρχιφύλακα, με την οποία ζητούσαν αποζημίωση από το Δημόσιο για τον θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. «δεν επαγρύπνησαν επαρκώς και δεν έλαβαν αυξημένα μέτρα προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού της, ιδίως εκείνου για το οποίο υπήρχαν, λόγω του αντικειμένου της υπηρεσίας του ή και των συνθηκών εκτέλεσής της, αυξημένες πιθανότητες να αποτελέσει στόχο τρομοκρατών, όπως τα μέλη της ομάδας φύλαξης της προστατευόμενης μάρτυρος Σοφίας Κυριακίδου».

Το ελληνικό Δημόσιο, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Ωστόσο, κατά το δικαστήριο, «ναι μεν η επίθεση είχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όμως δεν προέκυψε ότι η αποφυγή αυτής και η επαρκής προστασία του θύματος υπερέβαιναν τις δυνατότητες των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν έλαβαν κάθε αναγκαίο και πρόσφορο προς τούτο μέτρο».

Ο άτυχος αρχιφύλακας είχε αναλάβει τη φύλαξη μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση της επαναστατικής οργάνωσης «ΕΛΑ». Την ώρα που βρισκόταν σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο στην οδό Αναγνωστοπούλου, στα Ανω Πατήσια, κάτω από το σπίτι της μάρτυρος, δέχτηκε εικοσιτέσσερις σφαίρες στο κεφάλι, τον θώρακα και τα πόδια. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε μετά τη δολοφονία, ο θάνατος του 41χρονου δεν οφειλόταν σε βαρύ πταίσμα του ίδιου, γιατί εκείνος εκτελούσε -σύμφωνα με τον νόμο- τα καθήκοντά του.

Για τους δικαστές η δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, εάν οι υπεύθυνοι της αστυνομίας είχαν διακρίνει ότι από τον Δεκέμβριο του 2008, αμέσως μετά τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι αστυνομικοί είχαν μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2009 η «Σέχτα Επαναστατών» χτύπησε τους αστυνομικούς του τμήματος Κορυδαλλού. Η προκήρυξη αμέσως μετά το χτύπημα στον Κορυδαλλό καθιστούσε, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «αναμενόμενη την εκδήλωση τέτοιας επίθεσης εντός των επόμενων μηνών και επιβεβλημένη την επαγρύπνηση και τη λήψη από την ΕΛ.ΑΣ. αυξημένων μέτρων προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού της».

Στην πολυσέλιδη απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο λαμβάνει σοβαρά υπόψη για την επιδίκαση της αποζημίωσης παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ., όπως για παράδειγμα ότι από το 2002 που φυλασσόταν η Σοφία Κυριακίδου μέχρι το 2009 δεν είχε γίνει αλλαγή του τόπου κατοικίας της και πως οι ίδιοι αστυνομικοί προστάτευαν τη μάρτυρα επί έναν χρόνο και επτά μήνες συνεχώς! Μάλιστα πολλές φορές τα κλιμάκια στάθμευαν το αυτοκίνητο έξω ακριβώς από την πολυκατοικία της Κυριακίδου δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: