Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Θαύμα με 10 ζωντανούς στην αεροπορική τραγωδία της Ρωσίας


Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας κατά τη συντριβή στη διάρκεια της προσγείωσης ρωσικού αεροσκάφους σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Πετροζαντόφσκ της Καρελίας (νοτιο-δυτική Ρωσία), ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας.

"Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 52 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος,...44 σκοτώθηκαν και 8 έχουν τραυματισθεί", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων RΙΑ Novosti.

Το αεροσκάφος, ένα Tu-134 , που ανήκει στην αεροπορική εταιρεία RussAir, επιχείρησε να προσγειωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυκτα σε αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο του Πετροζαντόφσκ. Εξαιτίας του σοκ της πρόσκρουσης, το αεροσκάφος διερράγη και ανεφλέγη.

Τα πτώματα των επιβαινόντων διασκορπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο , μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, διευκρινίζοντας ότι το αεροσκάφος κινδύνεψε κατά την επείγουσα προσγείωσή του να πέσει σε κτίρια κατοικιών.

"Η σκηνή είναι φρικιαστική. Πρόκειται για μακελειό. Τα πτώματα κείτονται στο οδόστρωμα", δήλωσε αεροπορική πηγή.

Ζωνταντοί 10 επιβαίνοντες

Ένα αγόρι εννέα ετών και η 14χρονη αδελφή του περιλαμβάνονται στους επιζήσαντες της αεροπορικής καταστροφής στο Πετροζαβόντσκ της Καρελίας, στην οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους και η μητέρα τους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ο Αντον Τερέχιν και η Αναστάσια Τερέχινα περιλαμβάνονται στη λίστα των επιζώντων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Μία αεροσυνοδός επέζησε επίσης, το μόνο μέλος του εννεαμελούς πληρώματος του Tu-134. Επτά από τους οκτώ επιζήσαντες νοσηλεύονται με εγκαύματα και βρίσκονται "σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση", σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ένας σουηδός πολίτης περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

Το δυστύχημα οφείλεται στις δυσχερείς μετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τον διευθυντή του αεροδρομίου του Πετροζαντόφσκ Αλεξέι Κουζμίτσκι. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης υπήρχε ισχυρή βροχόπτωση και πυκνή ομίχλη είχε καλύψει την περιοχή.

Όμως, σύμφωνα με αναπληρωτή διευθυντή της εθνικής επιτροπής έρευνας για τα αεροπορικά δυστυχήματα Αλεξέι Μορόζοφ, το δυστύχημα είναι πιθανόν να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος προσγείωσης το αεροσκάφους.

"Οι προβολείς της πίστας που πρέπει να είναι αναμμένοι σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών δεν λειτουργούσαν", πρόσθεσε.

"Το σημαντικό είναι να μάθουμε εάν το Tu-134 δεν ξεκίνησε την προσγείωσή του στην πίστα του αεροδρομίου, αλλά στο αυτοκινητόδρομο", είπε.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Μόσχα-Πετροζαντόφσκ, την πρωτεύουσα της Καρελίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με το Interfax, έχουν περισυλλεγεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Το αεροπορικό δυστύχημα είναι ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων ετών στη ρωσική αεροπορία, έπειτα από τη συντριβή του Tu-154 της ρωσικής εταιρείας Poulkovo στην Ουκρανία το 2006, κατά την οποία σκοτώθηκαν 170 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: