Τρίτη 31 Μαΐου 2011

"Υπέκυψε η Γερμανία στην Ελλάδα"


Για χάρη της Ελλάδας, η Γερμανία αποφάσισε να επιχορηγήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης, αναφέρει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, τα “καινούρια” 65 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αποφασιστούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα...



Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, η Γερμανία έχει καταλάβει ότι η επιμονή της για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει βυθίσει το ευρώ, γι' αυτό και “χαλάρωσε” τη στάση της, συζητώντας για το δεύτερο πακέτο στήριξης, με την ελπίδα ότι θα δοθεί λίγος περισσότερος χρόνος για να γίνει μια ήπια αναδιάρθρωση.

Μετά τη δημοσιοποίηση λοιπόν της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για τη νέα βοήθεια, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις την Τετάρτη (2/6) στην Βιέννη.

Οι υπουργοί θα ζητήσουν από την Ελλάδα εγγυήσεις για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις με διεθνή εποπτεία, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών , αλλά και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Το δύσκολο είναι, σύμφωνα με την WSJ, να πείσουν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, τα δικά τους Κοινοβούλια να ψηφίσουν υπέρ του νέου πακέτου.

Από την άλλη μεριά το Bloomberg, σε άρθρο του, αναφέρει πως οι ηγέτες της ΕΕ έχουν καταλάβει πλέον πως το 2012 η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι το επιτόκιο δανεισμού αυτή τη στιγμή έχει εκτοξευτεί στο 16,5%.

Έτσι η Γερμανοί έχουν καταλάβει πως είναι δύσκολο να γίνει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να επιφέρει ένα ντόμινο αναδιαρθρώσεων σε χώρες από η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: