Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ν. Ζηλανδία: Σεισμολόγοι προειδοποιούν για μεγασεισμό εντός του έτους

Μία στις τέσσερις πιθανότητες να πληγεί από σεισμό μεγέθους έως και 7 Ρίχτερ μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δίνουν σεισμολόγοι της κρατικής υπηρεσίας GNS Science στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, που επλήγη από δύο ισχυρούς σεισμούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τρίτης (31/05), η προειδοποίηση κοινοποιήθηκε σε αξιωματούχους της πόλης από τους σεισμολόγους, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη Τετάρτη.

Η είδηση δημοσιοποιήθηκε σε blog από την δημοτική σύμβουλο Σου Ουέλς, η οποία έγραψε: "Εκτιμάται τώρα ότι αναμένουμε μία μακροπρόθεσμη σεισμική ακολουθία".

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας και η περιοχή γύρω από αυτήν υπέστησαν εκτεταμμένες καταστροφές από τον σεισμό των 7.1 βαθμών στις 4 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν θύματα.....

Στις 22 Φεβρουαρίου, 181 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 6.3 βαθμών, ο οποίος ήταν πιο επιφανειακός και το επίκεντρό του ήταν πιο κοντά στην πόλη.

Οι σεισμολόγοι της GNS Science προέβλεψαν ότι υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες από 90% να σημειωθεί σεισμός 5 με 6 βαθμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και 23% σεισμός 6 με 7 βαθμών.

"Κανένας δεν μπόρεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις για το αν θα είναι της κλίμακας Μερκάλι, για τν σεισμική επιτάχυνση ή για το εστιακό του βάθος επομένως μπορείτε να εκτιμήσετε αυτά τα δεδομένα γι αυτό που είναι," έγραψε η Ουέλς.

Περίπου 900 κτίρια στην πόλη κρίθηκαν κατεδαφιστέα εξαιτίας των σεισμών και η Επιτροπή Σεισμών, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τους σεισμούς, έχει δεχτεί περισσότερες από 344.000 αιτήσεις.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν μακράν τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: