Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Kαι το ΝΑΤΟ απέρριψε πρόταση Καντάφι για εκεχειρία


Μετά τους Λίβυους εξεγερμένους, και το ΝΑΤΟ απέρριψε την πρόταση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι για κήρυξη εκεχειρίας και έναρξη διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απειλούνται οι πολίτες...



«Χρειάζεται να δούμε πράξεις, όχι λόγια. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον των πολιτών», είπε ένας εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίνει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, «ζητεί κατηγορηματικά τον τερματισμό των επιθέσεων και της κακομεταχείρισης των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «το καθεστώς έχει ανακοινώσει πολλές φορές εκεχειρία και συνεχίζει να επιτίθεται σε πόλεις και αμάχους», υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν τώρα».

«Το καθεστώς του Καντάφι έχει απωλέσει όλη την αξιοπιστία του», είπε ο Άμπντελ Χαφίζ Γόγκα, ο εκπρόσωπος του μεταβατικού εθνικού συμβουλίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Καντάφι έχει κατ' επανάληψη προσφερθεί να κηρύξει εκεχειρία αλλά κατόπιν συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο καιρός του συμβιβασμού έχει παρέλθει. Ο λαός της Λιβύης δεν μπορεί ούτε να σκεφτεί ούτε να δεχτεί μια Λιβύη όπου ο καθεστώς του Καντάφι θα παίζει κάποιο ρόλο», προστίθεται στο κείμενο.

Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Καντάφι πρότεινε να γίνει εκεχειρία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία , όπως ζητούν οι εξεγερμένοι και η Δύση.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των εξεγερμένων, συνταγματάρχης Άχμεντ Μπάνι, υποστήριξε επίσης ότι ο Καντάφι «παίζει βρόμικα παιχνίδια». «Δεν μιλάει έντιμα. Δεν τον πιστεύουμε και δεν τον εμπιστευόμαστε», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: