Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Γ.Παπακωνσταντίνου: Νέα μέτρα 1,8 δισ. προανήγγειλε ο τσάρος


Για άλλη μια φορά και λόγω των χαμηλών εσόδων , ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και εισπρακτικού χαρακτήρα όχι μόνο περικοπής εσόδων.

Ενημερώνοντας σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, του Εurogroup τη Δευτέρα...



o κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι παρατηρείται υστέρηση στα έσοδα στο πρώτο δίμηνο, τα οποία όμως, όπως είπε, αντισταθμίζονται από αντίστοιχες περικοπές δαπανών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος του ελλείμματος.

Παραδέχθηκε ότι αν το πρόβλημα δε λυθεί, θα πρέπει τους επόμενους μήνες να αποφασιστούν μέτρα 1,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε επίσης μέτρα, τη τιτλοποίηση εσόδων από διόδια, αλλά και πώληση «πακέτου» του ΟΤΕ. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς όπως είπε μία μείωση κατά 20 δισ. ευρώ του χρέους προκαλεί περιστολή δαπανών για τόκους. και άρα εισπρακτικών μέτρων της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Την Τετάρτη (23/02) συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης των Ακινήτων, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.

"Οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση ενός τμήματος της δημόσιας περιουσίας θα οριστούν κατά την διάρκεια Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη", σημείωσε.

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

"Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF", είπε ο υπουργός κατά την διάρκεια ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές πριν το 2012, καθώς οι δανειακές της ανάγκες για φέτος είναι εξασφαλισμένες από τον μηχανισμό διάσωσης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εκτός και να το ευνοούν οι συνθήκες.

"Εάν τα spreads δεν έχουν κατέβει σε λογικά και βιώσιμα επίπεδα, τότε ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Με τα σημερινά επιτόκια, η χώρα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό", υπογράμμισε.

Στις αρχές Απρίλη η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα για να συζητήσει τα μέτρα με την κυβέρνηση, που θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο, θα αποσταλούν στα κοινοτικά όργανα και τους εκπροσώπους της Τρόικας και στις 15 Μαΐου θα γίνουν νόμος του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: