Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χρ.Παπουτσής: "Ούτε σκέψη για μαζική νομιμοποίηση μεταναστών"


Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα και ούτε μπορεί, ούτε προτίθεται ούτε υπάρχει τέτοια περίπτωση να γίνει μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Aυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στους μετανάστες που βρίσκονται στο κτίριο της Υπατίας...



"Είναι απολύτως λογικό να ανησυχούμε όλοι, γιατί μην ξεχνάμε ότι στην κοινωνία μας εκείνο που είναι το πιο πολύτιμο από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή.

Από κει και πέρα οι νόμοι ψηφίζονται από τους ανθρώπους, εφαρμόζονται από ανθρώπους και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Και για αυτό το λόγο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξετάσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν."

Ο κ. Παπουτσής κάλεσε τους μετανάστες και εκείνους που τους υποστηρίζουν, όπως είπε, να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στη ζωή των ανθρώπων που κινδυνεύει.

Η διακίνηση στα λιμάνια

Σχετικά με την διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών κυρίως από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Πειραιά τόνισε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει αυστηρούς κανόνες για τη φύλαξη των συνόρων.

Αλλωστε, πρόσθεσε, «αν όπως προτείνουν κάποιοι κάνουμε τα στραβά μάτια για να πηγαίνουν οι μετανάστες προς την ΕΕ, αυτό θα σημάνει αυτόματα την αποβολή της Ελλάδας από τον Σένγκεν».

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στα κυκλώματα που διακινούν αλλοδαπούς από τα δυο λιμάνια με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται εκεί μεγάλος αριθμός μεταναστών και να δημιουργούνται εστίες έντασης.

Είπε, επίσης, πως αυτή η κατάσταση συναντάται και στην Αθήνα, όπου οργανώνονται τα ταξίδια προς τις ευρωπαϊκές χώρες και για αυτό γίνονται εντατικοί έλεγχοι από αστυνομικούς τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στους δρόμους που οδηγούν προς τα λιμάνια.

Ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως δεν θα υπάρξει αποφασιστική λύση στο ζήτημα των μεταναστών εάν δεν λειτουργήσουν η νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Η κρίση στη Λιβύη

Για τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική τόνισε πως "η Ελλάδα επιδεικνύει την ετοιμότητά της προκειμένου να συνδράμει στην απομάκρυνση των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και των πολιτών των τρίτων χωρών που βρίσκονται στη Λιβύη".

Τέλος αναφέρθηκε στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη στη Τουρκία λέγοντας πως με τον Τούρκο ομόλογο του, τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων θα συζητήσουν "την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων, την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης των λαθρομεταναστών και των κυκλωμάτων τα οποία διακινούν τους μετανάστες και εκμεταλλεύονται την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή . Επιπλέον την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας όσον αφορά την επανεισδοχή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: