Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Από ώρα σε ώρα ο επαναπατρισμός των Ελλήνων της Αιγύπτου - Δύο C130 σε ετοιμότητα


Αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΥΠΕΞ με στόχο να στηθεί με τον πλέον ασφαλή τρόπο η αερογέφυρα μεταξύ Καίρου - Αθήνας για να επαναπατριστούν σε πρώτη φάση οι 18 ομογενείς μας που βρίσκονται από χθες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Διπλωματικοί υπάλληλοι κατάφεραν και τους προσέγγισαν αργά χθες το βράδυ μεταφέροντάς τους νερό τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα...



Από το πρωί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι 18 Έλληνες που βρίσκονται στο Κάιρο να επιβιβαστούν σε οποιαδήποτε πολιτική πτήση, από τις ελάχιστες που εκτελούνται αυτή τη στιγμή, ακόμα και με προορισμό κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές και το ΥΠΕΞ μέσω των ελληνικών σωματείων και φορέων έχει διαμηνύσει στους ελληνες που ζουν στην Αίγυπτο να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς παρότι ομαλοποιείται η κατάσταση δεν είναι ακόμη ασφαλείς οι μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο.

Ηδη δύο C130 βρίσκονται σε ετοιμότητα να αναχωρήσουν για Κάιρο και Αλεξάνδρεια ενώ ο υφυπουργός Δ.Δόλλης θα επιβιβαστεί σε ένα από αυτά αν τελικά χρειαστεί να μεταβούν στην Αίγυπτο.

Η Πρεσβεία και οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Διακομιστικός σταθμός η Κύπρος

Ετοιμη να χρησιμοποιηθεί ως διακομιστικός σταθμός για να συμβάλει στην αποχώρηση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο είναι η Κύπρος.

Η υπουργός Συγκοινωνιών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι ήδη έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα στις κυπριακές αρχές οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ δεν απέκλεισε εντός της ημέρας να υποβληθούν αιτήματα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα αναμένονται τουλάχιστον 19 ναυλωμένες πτήσεις από το Κάιρο στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το διεθνές αεροδρόμιο Πάφου. Εξάλλου, σήμερα θα γίνει σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιών για τον χειρισμό της κατάστασης.

Ο πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο, Κώστας Λεοντίου, επιβεβαίωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν γίνει απόπειρες λεηλασίας τόσο στο κτίριο της κυπριακής πρεσβείας όσο και της πρεσβευτικής κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: