Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΔΝΤ: Προβληματισμός για την επιτυχία των δανείων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία


Σε αντίθεση με το γενικότερο πνεύμα αισιοδοξίας που επικράτησε στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ κ. Τζον Λίπσκι εμφανίσθηκε προβληματισμένος σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Λίπσκι ανέφερε ότι....



δεν υπάρχει "εγγύηση επιτυχίας" των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Ερωτηθείς, αν τα δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ θα έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ο κ. Λίπσκι είπε ότι είναι δύσκολο να το πει κανείς, επειδή "υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές", προσθέτοντας ότι "η έμφαση είναι στις προσπάθειες των αρχών των χωρών αυτών να βάλουν τάξη στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά τους σε μια δύσκολη κατάσταση".

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα, ότι τα δάνεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία "θα δώσουν περιθώριο στις χώρες αυτές να κάνουν σημαντικές βελτιώσεις". Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ο κ. Λίπσκι είπε ότι οι επενδυτές δεν έχουν δεχθεί τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, προσθέτοντας ότι στο ΔΝΤ "δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι οι αμφιβολίες των αγορών θα διαλύονταν γρήγορα, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: