Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Απόρρητα βρετανικά έγγραφα για το Κυπριακό


Σύμφωνα με βρετανικά έγγραφα, η βρετανική κυβέρνηση ήδη από τις αρχές του 1980, είχε πληροφορίες για την ανακήρυξη του λεγόμενου κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου από τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς...



Τα έγγραφα, ανήκουν στη δικαιοδοσία του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και αποδεσμεύτηκαν από τα βρετανικά αρχεία, καθώς παρήλθε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να αντιδράσει με πολύ έντονο τρόπο για να αποτραπεί, αν ήταν δυνατό, η ανακήρυξη του λεγόμενου κράτους και να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να το αναγνωρίσει, καλώντας και τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Επιπλέον, προστίθεται ότι η Βρετανική κυβέρνηση θα αποδοκίμαζε έντονα την ανακήρυξη λεγόμενου κράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς, καθιστώντας σαφές ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, σε άλλα έγγραφα του "Foreign Office" της ίδιας χρονιάς τηρούνται ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Στα έγγραφα αυτά οι βρετανικές αρχές τονίζουν ότι στις θέσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων "διαπιστώνεται και στις δύο πλευρές σχεδόν τυφλή αδιαλλαξία και παραλογισμός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: