Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κρίσιμες ώρες για την έντυπη δημοσιογραφία!



Κρίσιμη νύχτα και κρίσιμες θεωρούνται και οι επόμενες ημέρες για το μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας που μετράει περισσότερα από 40 χρόνια. Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 48ωρη απεργία στα εκδοτικά συγκροτήματα ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ λόγω των απολύσεων που λαμβάνουν χώρα.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ιδιοκτησιών των δύο ομίλων. Μάλιστα, απειλήθηκε ακόμα και με λουκέτο το ημερήσιο ΒΗΜΑ εαν πραγματοποιηθεί η απεργία. Ο διευθυντής του ΒΗΜΑΤΟΣ, Παντελής Καψής, είπε στους εργαζόμενους οτι οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Οι ιδιοκτησίες μάλιστα των δύο εκδοτικών ομίλων προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία που ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ στον ΔΟΛ και τον ΠΗΓΑΣΟ παράνομη και καταχρηστική και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί της...
Πέμπτης.

Στο Βήμα οι εργαζόμενοι ψήφισαν και από την κάλπη προέκυψε ότι 94 είπαν να μην γίνει η απεργία, ενώ 40 ψήφισαν να πραγματοποιηθεί τελικά η απεργία. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στον ΠΗΓΑΣΟ και κυρίως στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ενώ και στα δυο εκδοτικά συγκροτήματα μετέβη αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ. Με βάση αυτή την απόφαση η διοίκηση του ΔΟΛ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναστολή έκδοσης του ημερήσιου Βήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση στο Έθνος υπήρξε τεταμένη νωρίτερα με μεμονωμένα επεισόδια, ενώ η γενική συνέλευση των εργαζομένων τόσο στο Έθνος όσο και στην Ημερησία και Goal αποφάσισε με πλειοψηφία όχι στην απεργία μεμονωμένα στα μέσα όπου έχουν γίνει απολύσεις, αλλά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα 70 ψήφοι έλαβε η εκδοχή να πραγματοποιηθεί απεργία 48ωρη σε όλα τα μέσα και εναντίον της απεργίας τάχθηκαν 36 άτομα.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ μόνο στα δύο αυτά συγκροτήματα, αλλά συμφωνούν να πραγματοποιηθεί μία απεργία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε τη συμμετοχή των συντακτών στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΠΗΕΑ στις εταιρείες των ομίλων «ΠΗΓΑΣΟΣ» και «ΔΟΛ», από τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου, έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων, την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

'Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μπροστά στην αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία θεωρεί τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο είδος στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της, οι εργαζόμενοι απαντούν ενωμένοι με δυναμικές κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία και στην αμοιβή της, αλλά και του δικαιώματος στην ενημέρωση, η οποία απαξιώνεται από τις συνεχιζόμενες απολύσεις των εργαζομένων σε αυτήν.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στα έντυπα και στα site του «ΠΗΓΑΣΟΥ» και του «ΔΟΛ», να δώσουν δυναμικό «παρών», συμμετέχοντας ομαδικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

enimerwsi

Δεν υπάρχουν σχόλια: