Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αναδιάρθρωση του χρέους προτείνει ο Τομάσο Παντόα Σιόππα!



Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το άρθρο του Τομάσο Παντόα Σιόππα, που συνέταξε μαζί με άλλους τρεις οικονομολόγους για τους Financial Times, όπου στην ουσία προτείνει στην Ελλάδα αναδιάρθρωση του χρέους, ως ένα από τα μέσα για να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη.

Αν και ο κ. Σιόππα δεν αναφέρεται ευθέως στη χώρα μας, εν τούτοις προτείνει ως ένα από τα μέσα επίλυσης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη την αναδιάρθρωση των χρεών των “προβληματικών “χωρών της ζώνης.

Στο άρθρο, οι τέσσερις οικονομολόγοι προτείνουν στην ευρωζώνη αρχικά να ενσωματώσει το Ταμείο Σταθερότητας που σύστησε τον Ιούλιο του 2010 στους μόνιμους θεσμούς της. Το ταμείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι, συστάθηκε για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων χωρών, και θα έχει ισχύ για τρία περίπου χρόνια.

Η ιδέα για αυτό το Ταμείο ήταν μια καλή κίνηση, λένε οι οικονομολόγοι, δεδομένης και της αγοράς που εύκολα παρασύρεται από φημολογίες, ώστε οι αδύναμες χώρες να δανείζονται με λογικά, αν όχι χαμηλά επιτόκια.

Σε αντάλλαγμα, οι χώρες θα πρέπει να “συνεφέρουν” την εθνική τους οικονομία και να την καταστήσουν και πάλι ανταγωνιστική.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η αναδιάρθρωση των χρεών τους, με άλλα λόγια η πτώχευση τους, η οποία θα προσυμφωνηθεί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: