Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Στην 30η θέση για τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως η Ελλάδα



Σε αγορά 10 τόνων χρυσού από τα αποθέματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές. Η συναλλαγή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πωλήσεων χρυσού (συνολικά 403,3 τόνων) του ΔΝΤ. Το Μπαγκλαντές πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη αγορά στις τιμές αγοράς της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου 2010, καταβάλλοντας 403 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια συναλλαγή από τον περασμένο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει πωλήσει συνολικά 222 τόνους χρυσού στο πλαίσιο του προαναφερθέντος προγράμματος, στις Κεντρικές Τράπεζες της Ινδίας, του Μαυρίκιου και της Σρι Λάνκα, ενώ επιπλέον 88,3 τόνοι έχουν πωληθεί μέσω των διεθνών αγορών, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν ως "μεσαίου μεγέθους" τη συναλλαγή του Μπαγκλαντές, σημειώνουν ωστόσο ότι είναι ενθαρρυντικό το ότι συνεχίζονται οι αγορές χρυσού από Κεντρικές Τράπεζες της Ασίας και τονίζουν με έμφαση ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε μία στιγμή που το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται κοντά στο ιστορικό του ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του χρυσού, όπως αποκαλύπτει η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να "αναρριχηθεί" το 2011 έως και τα 1.500 δολάρια η ουγκιά, περίπου 21% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, εκτιμούν 29 αναλυτές, traders και επενδυτές.

Ο Dan Brebner, αναλυτής της Deutsche Bank στο Λονδίνο του οποίου οι προβλέψεις έχουν αποδειχθεί οι πιο ακριβείς από την αρχή του έτους, εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού το επόμενο έτος δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 1.550 δολάρια.

"Είτε βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας, είτε επιδεινωθεί, νέοι αγοραστές θα εμφανιστούν" σχολιάζει η πλειονότητα των αναλυτών, καθώς μία πιο ισχυρή οικονομία θα ενισχύσει τη ζήτηση για κοσμήματα, ενώ μία αδύναμη οικονομία θα ωθήσει τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών τοποθετήσεων.

Η Ελλάδα έρχεται 30ή στην κατάταξη του World Gold Council για τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του WGC για το β΄ τρίμηνο 2010, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στην κατοχή της 112 τόνους χρυσού, που αντιστοιχούν στο 75% των συνολικών της αποθεμάτων (το δεύτερο υψηλότερο μετά την Πορτογαλία). Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατατάσσεται στη 12η θέση, ενώ μία θέση υψηλότερα από την Ελλάδα, στην 29η, βρέθηκε η Τουρκία με αποθέματα 116 τόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: