Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αρνήθηκε εμπλοκή στη Siemens ο Αλογοσκούφης


Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, αρνήθηκε ότι οποιαδήποτε εμπλοκή στις συμβάσεις με τη Siemens.

Ειδικότερα, επισήμανε πως το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε θέματα συμβάσεων ΟΣΕ και ΟΤΕ. Αντίστοιχα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και για τον προκάτοχό του, Νίκο Χριστοδουλάκη, επισημαίνοντας πως ο ίδιος και το υπουργείο δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε θέματα συμβάσεων ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία προγραμματικών συμβάσεων κοινοπραξιών με τα ΝαυπηγείαΣκαραμαγκά για μη τήρηση των προγραμματικών τους υποχρεώσεων αρνήθηκε ότι είχε ουσιαστικό ρόλο.

Μάλιστα, χαρακτήρισε αναληθή την καταγγελία του πρώην υπουργού, Χρήστου Βερελή, ότι η κήρυξη ως εκπτώτου κοινοπραξίας δεν προχώρησε επειδή το υπουργείο Οικονομικών ως μέτοχος του Δημοσίου απουσίασε από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού το 2003.

Σημείωσε ακόμα ότι οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου, που εκπροσωπούν το υπουργείο στις γενικές συνελεύσεις, δεν είναι δυνατό να είναι εξουσιοδοτημένοι να καταγγέλλουν συμβάσεις.

Αυτές, όπως τόνισε, καταγγέλλονται από τη διοίκηση κατ' εντολήν του υπουργείου και η συνέλευση απλώς επικυρώνει και όχι αποφασίζει την καταγγελία.

Πλην δύο-τριών, ο Γιώργος Αλογοσκούφης αρνήθηκε τις 35 περίπου εγγραφές συναντήσεων ή τηλεφωνικών επαφών με το Μιχάλη Χριστοφοράκο, ενώ υποστήριξε ότι είχε απλώς σχέσεις αβροφροσύνης με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας.

Με την εξέταση της Ουκρανίας Ζυγογιάννη (1/9), γραμματέως του Παντελή Καρακώστα, εις βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για διακίνηση «μαύρου» χρήματος, πρόκειται να συνεχιστεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως ο Παντελής Καρακώστας έχει διακινήσει τουλάχιστον 600.000 μάρκα από το 1995 έως το 1998 από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, χωρίς να θυμάται πού τα έδωσε, ενώ το ίδιο διάστημα έφερε στην Ελλάδα ως συνάλλαγμα τουλάχιστον 210 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία, όπως είπε, τα σπατάλησε «στα πάθη του».

Αύριο (1/9) πρόκειται να εξεταστεί συμπληρωματικά ο Παντελής Καρακώστας και αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει κατ' αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ αυτού και της γραμματέως του.

Για την Πέμπτη (2/9) έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν ο πρώην υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, για το θέμα του C4I, και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.

O Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και οι Κωνσταντίνος Τζαβάρας και Πάνος Καμμένος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισαν πολιτικά απαράδεκτη την κίνηση αυτή, όταν κατά τον κ. Βαλυράκη ο μάρτυρας δεν προσκόμισε τα στοιχεία που είχε δεσμευτεί για το πού κατευθύνθηκαν τα 600.000 μάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: