Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Εγκυκλίους για το νέο ασφαλιστικό ετοιμάζει το Yπ. Εργασίας



Σειρά από διευκρινιστικές εγκυκλίους σχετικά με τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό αναμένεται να αποστείλει στα ασφαλιστικά ταμεία εντός των επόμενων ημερών η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος είναι η ανακοπή του μεγάλου κύματος φυγής από την αγορά εργασίας ανεξαρτήτως πρόωρης ή πλήρους σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα. Με τις εγκυκλίους θα εξειδικεύεται ποιοι ασφαλισμένοι έχουν ώριμα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μπορούν να βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια χωρίς να θίγονται από τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου «εφ'Α όλης της ύλης», προκειμένου να εξειδικεύσει τα χρονοδιαγράμματα και τον τρόπο εφαρμογής του νέου νόμου. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας θα συστήσει γραφείο και θα το στελεχώσει με εξειδικευμένους υπαλλήλους που θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις διατάξεις του νέου νόμου.

Με τους παραπάνω τρόπους η κυβέρνηση θα καταβάλει την ύστατη προσπάθειά της, προκειμένου να πείσει τους εργαζομένους να παραμείνουν στη δουλειά, ξεκαθαρίζοντας ποιες θα είναι τελικά και πώς θα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλαδή την προσωποποίηση των περιπτώσεων εκείνων που οι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα φέτος και έτσι θα μπορούν να το εξασκήσουν στο μέλλον χωρίς καμιά επίπτωση ή το κατοχυρώνουν την προσεχή διετία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τα ενδιάμεσα όρια πριν το 65ο έτος της ηλικίας.

Το σύστημα γίνεται «κεφαλαιοποιητικό» για όσους έχουν χαμηλές αποδοχές (είτε κρύβουν εισόδημα) και «αναδιανεμητικό» για όσους ασφαλίζονται με υψηλότερες αποδοχές. Oσοι ασφαλισμένοι έχουν φέτος τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση αλλά δεν πληρούν τα ηλικιακά όρια μπορούν να κατοχυρώσουν αυτό το δικαίωμα και να κάνουν χρήση των μεταβατικών διατάξεων. Θα εξέλθουν έτσι στη σύνταξη είτε με τα φετινά όρια ηλικίας είτε με τα όρια ηλικίας της προσεχούς διετίας (2011-12), μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο θα συμπληρώσουν τις ελάχιστες ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: