Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Προς επίλυση το οικονομικό πρόβλημα του Πειραιά



Ανάμεσα στους δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω και των δανείων τους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Πειραιά, όπου προχθές ο δήμαρχος της πόλης Π. Φασούλας ανακοίνωσε στάση πληρωμών για τους εργαζομένους από τις 15 Αυγούστου.

Oμως, στο νομοσχέδιο του Yπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες ενσωματώθηκε ρύθμιση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να προχωρήσουν σε δανεισμό έως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς και παλαιότερες υποχρεώσεις. Στη συνέχεια οι δήμοι θα εντάσσονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Oπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, τους όρους των δανείων θα καθορίζει επείγουσα Yπουργική Aπόφαση.

Η ρύθμιση αυτή προσφέρει μια πρόσκαιρη λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Πειραιά, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου, Παναγιώτη Φασούλα, ότι ο δήμος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών των εργαζομένων από τις 15 Αυγούστου, εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση από την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Φασούλας είπε ότι όταν ανέλαβε τον δήμο, το πρώτο δεκαπενθήμερο δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν οι υπάλληλοι.

«Είχε και έχει ένα τεράστιο χρέος γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ απέναντι στην πολιτεία, το οποίο έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα 16 χρόνια. Για να πληρωθούν αυτά τα 200 εκατομμύρια, πρέπει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να κάνει μια παρακράτηση στη χρηματοδότηση του Δήμου Πειραιά κάθε μήνα ένα ποσό, ώστε να μειώνεται αυτό το ποσό που χρωστάει». Ο Π. Φασούλας πρόσθεσε ότι τον μήνα Ιούλιο η χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ήταν μηδενική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: