Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αποκρατικοποιήσεις: Πρώτος ο ΟΣΕ



Από τα δύσκολα ξεκινάει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, το οποίο θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την αναδιάρθρωση και πώληση ενός καταχρεωμένου οργανισμού, του ΟΣΕ.

Το σχέδιο, που αποτελεί ριζική τομή στη διοίκηση και λειτουργία ενός δημόσιου οργανισμού και επεξεργάζονται τα δύο υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τον ΟΣΕ, περιλαμβάνει:

*Αναδιάρθρωση του οργανισμού με τη μείωση του προσωπικού και την αλλαγή της εταιρικής δομής, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού.

**Πώληση του 49% των μετοχών της εταιρείας που έχει την εκμετάλλευση των δρομολογίων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή.

**Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας σε συνεργασία με ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν και την εμπορική εκμετάλλευση κάποιων εκ των υφιστάμενων σιδηροδρομικών σταθμών.

**Δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής που θα εποπτεύει τον ανταγωνισμό και θα αδειοδοτεί τους νέους παίκτες που θα δραστηριοποιηθούν στον κλάδο.

Η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση, αλλά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της. Ο ΟΣΕ «συνεισφέρει» στο δημόσιο έλλειμμα 1 δισ. ευρώ ετησίως και συνολικά έχει χρέη 10 δισ. ευρώ. Από το 1 δισ. της ετήσιας ζημιάς το 1/3 είναι τόκοι των δανείων που πληρώνει και το υπόλοιπο λειτουργικές ζημιές.

Στρατηγικός έταιρος αναζητείται και για τη ΓΑΙΟΣΕ, η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Ωστόσο, παραμένει ακόμα ανοικτό το ποσοστό που θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες που θα αναλάβουν διαχείριση των ακινήτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η PricewaterhouseCoopers, η οποία είχε εκπονήσει μελέτες για τις εταιρείες του οργανισμού, θα αναλάβει επίσημα την εκπόνηση και νέας μελέτης εντός του επόμενου διμήνου. Στη συνέχεια, το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ θα σταλεί στην Ε.Ε., ώστε να εξασφαλιστούν οι σχετικές εγκρίσεις, ενώ νομικό γραφείο των Βρυξελλών θα παρακολουθεί την υπόθεση για λογαριασμό της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως της Κομισιόν μέχρι τον Αύγουστο, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ να προωθηθεί στη Βουλή μέχρι τον Σεπτέμβριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: