Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

MKO παίρνουν παράνομα παιδιά για υιοθεσία από την Αϊτή!!

Δέκα Αμερικανούς πολίτες συνέλαβε η αϊτινή αστυνομία ενώ προσπαθούσαν να πάρουν 33 παιδιά (ηλικίας 2 μηνών ως 12 ετών) από τη σεισμόπληκτη χώρα για παράνομες υιοθεσίες. Αστυνομικοί έθεσαν υπό κράτηση την ομάδα της οποίας ηγείτο μια γυναίκα, η Σίλσμπι Λόρα Λαβόν, στο Μαλπάσο τον κύριο μεθοριακό σταθμό διέλευσης προς τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιβ Κρισταλέν είπε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν στην ΜΚΟ New Life Children's Refuge, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει έδρα το Άινταχο. Η οργάνωση είχε ζητήσει online δωρεές για να μεταφέρει 100 παιδιά από την Αϊτή στην Δομινικανή Δημοκρατία και εθελοντές για να προσέχουν τα παιδιά.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μέλος της οικογένειας ενός από τους συλληφθέντες είπε πως πιστεύει ότι πρόκειται για παρεξήγηση σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας το Σάββατο, οι πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες κρατούνται στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς αφού συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής. Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση όταν η αϊτινή αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο ρουτίνας στο όχημά τους. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν έγγραφα για να αποδείξουν ότι είχαν πραγματοποιήσει νόμιμα την υιοθεσία των 33 παιδιών μέσω κάποιας πρεσβείας και επίσης δεν είχαν χαρτιά που να δείχνουν ότι τα παιδιά είχαν μείνει ορφανά εξαιτίας του σεισμού.

«Η ιδέα ήταν να πάμε τα παιδιά κάπου όπου θα είχαν φροντίδα, τρόφιμα και ρουχισμό», είπε η Λαβόν σε δικαστή στο αρχηγείο της αστυνομίας, που χρησιμοποιείται μετά το σεισμό και ως προσωρινή έδρα της κυβέρνησης. Η Λαβόν είπε ότι αγόρασε πρόσφατα μια έκταση σε παράκτια πόλη της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου σχεδίαζε να κτίσει ορφανοτροφείο για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Υποστήριξε ακόμα ότι επρόκειτο να στεγάσει τα παιδιά σε ένα ξενοδοχείο στη βόρεια ακτή, κοντά στο Καμπαρέτε, ενόσω θα ανεγειρόταν το ορφανοτροφείο.

Ο υπουργός Διασποράς Εντουίν Παρεζόν δήλωσε ότι μόνο το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την εξουσία να επιτρέπει την έξοδο ανηλίκων από τη χώρα. «Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις των υπόπτων, έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση του νόμου της Αϊτής», σημείωσε.

Ο Ιβ Κρισταλέν είπε ότι στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται και δυο πάστορες, ένας στην Αϊτή και ένας στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. «Πρόκειται για απαγωγή, όχι για υιοθεσία», τόνισε.

Τα 33 παιδιά μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό ορφανοτροφείο στο Κρουά ντε Μπουκέ, λίγο έξω από το Πορτ-ο-Πρενς, ενώ αξιωματούχοι του προξενείου των ΗΠΑ επισκέφθηκαν τους κρατούμενους.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαξ Μπελρίβ, η UNICEF και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει την παράνομη μεταφορά ανηλίκων έξω από τη χώρα. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι διάφοροι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου που έπληξε την Αϊτή για να κάνουν παράνομες υιοθεσίες. Γενικά, οργανώσεις αρωγής έχουν κάνει έκκληση για μορατόριουμ στις υιοθεσίες παιδιών από τη σεισμόπληκτη χώρα τουλάχιστον έως ότου εξαντληθεί κάθε προσπάθεια τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Αϊτινοί τραυματίες κινδυνεύουν να πεθάνουν όσο οι Αμερικανοί καθυστερούν

Τραυματίες στην Αϊτή που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση δεν μεταφέρονται πλέον από τον αμερικανικό στρατό για θεραπεία στις ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι μερικοί από τους ανθρώπους αυτούς θα πεθάνουν λόγω “διαφορών” στο θέμα της κάλυψης των εξόδων περίθαλψης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για να ξαναρχίσουν οι ΗΠΑ τη μεταφορά τραυματιών, που σταμάτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί στις ΗΠΑ για θεραπεία, οι περισσότεροι από τους οποίους σε νοσοκομεία της Φλόριντας, όμως στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ματαίωσαν τις πτήσεις την Τετάρτη επειδή δεν ήξεραν πλέον πού να τους πάνε.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Τσάρλι Κριστ ζητάει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μοιραστεί το κόστος της περίθαλψης ανθρώπων. Ο κυβερνήτης ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει μερικούς ασθενείς σε άλλες Πολιτείες και να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα πληρωθούν για την περίθαλψη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι «αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε επειδή αρχίσαμε να μην έχουμε χώρο» και ότι δεν υπήρξε πολιτική απόφαση να διακοπούν οι πτήσεις απομάκρυνσης των τραυματιών. Αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες "επεξεργάζονται λύσεις", στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση των δυνατοτήτων να αντιμετωπίζονται κρίσιμες περιπτώσεις στην Αϊτή, αναφέρει σε δήλωσή του προεδρικός εκπρόσωπος.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: