Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Σε πτώχευση η Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος!

Η Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος, η οποία αποτελεί στην ουσία το «βραχίονα» κατασκευών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τα βαγόνια του ΟΣΕ, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, με αποτέλεσμα οι 160 εργαζομένοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο χωρίς μάλιστα την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται.

Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 2007, όταν η ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ΤhyssenΚrupp, αποφάσισε την απόσχιση του τμήματος τροχαίου υλικού και την πώλησή του στην ελβετική εταιρεία Dr Μeyer. Η κίνηση παρουσιάστηκε μάλιστα τότε από τη διοίκηση του ναυπηγείου ως «ευφυής ελιγμός που διασφαλίζει το μέλλον των 160 εργαζομένων στον κλάδο», αφού οι Ελβετοί ως ειδικευμένοι σε τροχαίο υλικό σιδηροδρόμων θα μείωναν το κόστος κατασκευής, θα εισήγαν νέες τεχνολογίες και θα έφερναν νέες δουλειές στο εργοστάσιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όμιλος ΤhyssenΚrupp Μarine Systems είχε εκδώσει το 2007 επίσημη ανακοίνωση εμφανίζοντας την πώληση της εταιρείας στους Ελβετούς ως μέγιστη επιτυχία και εξασφάλιση για τους εργαζομένους.

Εν τέλει, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά, καθώς οι 160 εργαζόμενοι της εταιρίας ήδη από τον Ιούλιο παραμένουν απλήρωτοι, ενώ η χθεσινή κατάληξη της επένδυσης στο τροχαίο υλικό προκάλεσε έντονες ανησυχίες και για το μέλλον των ίδιων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αν δεν βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής αφού η ΤhyssenΚrupp αποχωρεί οριστικά. Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης έχει οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στους συναδέλφους του ο πρόεδρος του σωματείου του Σκαραμαγκά «Τρίαινα» κ. Β. Καρακίτσιος διευκρίνισε ότι την αναβολή της εκδίκασης ζήτησαν οι δικηγόροι της εταιρείας ενδεχομένως θέλοντας να διαπιστώσουν αν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξει συνολική λύση για το ναυπηγείο με την εταιρεία αραβικών συμφερόντων Αbu Dabi Μar.

Την ίδια στιγμή, το σωματείο με πρωτοβουλία της διοίκησής του και με έρανο μεταξύ των μελών του πρόσφερε σε κάθε εργαζόμενο 1.300 ευρώ τον Σεπτέμβριο και 1.200 ευρώ τα Χριστούγεννα, ενώ και από το ΛΑΕΚ έλαβαν 2.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: