Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Κίνα: εκτελέστηκε ο Βρετανός που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών

news-china-executes-briton

Εκτελέστηκε στην Κίνα ο Βρετανός που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών, παρά τις εκκλήσεις της οικογένειάς του και της βρετανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τον 53χρονο Ακμάλ Σαΐχ, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή αρνούνταν όλες τις κατηγορίες.

Η οικογένειά του υποστήριζε ότι ο 53χρονος έπασχε από διπολική διαταραχή και ότι στην ουσία παραπλανήθηκε από εμπόρους ναρκωτικών για να εισάγει τα ναρκωτικά στην Κίνα, ωστόσο το Πεκίνο αναφέρει ότι ο Ακμάλ Σαΐχ δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την εκτέλεση του Βρετανού η πρεσβεία της Κίνας τονίζει ότι «τα δικαιώματα του Ακμάλ Σαΐχ έγιναν απολύτως σεβαστά και οι βρετανικές ανησυχίες ελήφθησαν υπόψη».

«Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διανοητικών προβλημάτων, προφανώς δεν υπάρχει ιατρικό ιστορικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, τόνισε ότι αισθάνεται «αγανακτισμένος και απογοητευμένος» για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ο Ακμάλ Σαΐχ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολίτης που καταδικάστηκε σε θάνατο στην Κίνα τα τελευταία 50 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 στην πόλη Ουρούμτσι, στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, έχοντας στην κατοχή του τέσσερα κιλά ηρωίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: