Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Πανδημία: το κλείσιμο των σχολείων μειώνει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού


Tο κλείσιμο των σχολείων σε περίπτωση πανδημίας μπορεί να μειώσει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού μέχρι και 21%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής μελέτης.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα POLYMOD, βασίστηκε σε ένα μαθηματικό μοντέλο που υπολογίζει την ταχύτητα μετάδοσης του ιού.

«Αν το κλείσιμο των σχολείων εν μέσω πανδημίας έχει τα ίδια αποτελέσματα με το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορούμε να μειώσουμε τον ρυθμό διάδοσης του ιού κατά 21%», τονίζουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους ποικίλους παράγοντες, ενώ υπολόγισαν ότι σε περίπτωση πανδημίας τα παιδιά διακόπτουν συνήθως και τις υπόλοιπες δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο, όπως για παράδειγμα τα ομαδικά αθλήματα ή τον χορό.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να αντισταθμιστεί το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται το κλείσιμο των σχολείων.

«Τα μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν πώς ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο βασίζονται σε προηγούμενα συμπεράσματα σχετικά με τη διάδοση των ιών. Ένα από αυτά τα συμπεράσματα είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων θα μειώσει την έκθεση των παιδιών στον ιό», υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Νηλ Χενς, από τα πανεπιστήμια Hasselt και Antwerp στο Βέλγιο.

Η έρευνα διεξήχθη σε οχτώ ευρωπαϊκά κράτη ( Βέλγιο, Αγγλία, Ουαλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Ολλανδία) και δείχνει πως οι κοινωνικές επαφές μειώνονται κατά 10% όταν κλείνουν τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: