Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ντουμπάι: Άνθρακας ο χρυσός (;)


Όταν οι δύο χιλιάδες βίλες του Palm Jumeirah διατέθηκαν προς πώληση το 2002, τότε που το πρώτο τεχνητό νησί του αραβικού εμιράτου είχε συγκλονίσει τον διεθνή τύπο, εξαντλήθηκαν μέσα σε ένα μήνα. Μεταξύ των διασημοτήτων που πλήρωσαν ένα εκατομμύριο λίρες για να αποκτήσουν ένα glam εξοχικό στον Περσικό Κόλπο ήταν ο David Beckham, ο Brad Pitt, ο Michael Owen και ο Joe Cole.

Ο τελευταίος, βρετανός ποδοσφαιριστής της Chelsea, ήταν και ο μοναδικός που πρόλαβε να πουλήσει την ιδιοκτησία του, προς δύο εκατομμύρια λίρες, και να φύγει το προηγούμενο καλοκαίρι καθώς το θαύμα του Ντουμπάι πλησίαζε στο σημείο καμπής του –εκεί που θα ξεκινούσε η πτώση.

Οι επενδυτές του Φοίνικα έβλεπαν τον τελευταίο καιρό την αξία των ιδιοκτησιών τους να πέφτει κατακόρυφα, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε, όταν η εταιρεία που είχε αναλάβει την οικοδομική ανάπτυξη του project, η Nakheel, και η κρατική μητρική της υπέβαλλαν αίτηση για αναστολή πληρωμών των χρεών της.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφήνοντας τους διεθνείς αναλυτές να αμφιβάλλουν για το αν και κατά πόσο το Ντουμπάι, το μεγαλύτερο πληθυσμιακά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αν η Nakheel δεν καταφέρει να συνεχίσει την οικιστική ανάπτυξη του Palm Jumeirah και των γειτονικών projects, η ακτή του εμιράτου θα μείνει ένα άσχημο, εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο.

Η Dubai World, κρατική κοινοπραξία στην οποία ανήκει η Nakheel, είναι χρεωμένη για εξήντα εκατομμύρια δολάρια. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του εμιράτου ότι επιθυμεί να αναστείλει την αποπληρωμή των χρεών της Dubai World για έξι μήνες, περιλαμβανομένου ενός γραμματίου τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων που η Nakheel θα έπρεπε να αποπληρώσει τον επόμενο μήνα, είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι το Ντουμπάι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Οι εργασίες έχουν σταματήσει σε πολλά μεγάλα projects και αρκετές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να δεχθούν τεράστιες περικοπές στα συμβόλαιά τους. Περισσότερα από τετρακόσια projects αξίας μεγαλύτερης των τριακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων έχουν ακυρωθεί, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Χιλιάδες επενδύσεις σε ακίνητα ακολούθησαν το πρώτο boom της οικιστικής ανάπτυξης. Το 2007 οι βίλες του εμιράτου άλλαζαν χέρια σε τιμές 200% υψηλότερες από εκείνες που είχαν τέσσερα χρόνια πριν, και τα ενοίκια ανέβαιναν ιλιγγιωδώς, καθώς το Ντουμπάι μεθούσε από το θόρυβο των εργοταξίων του, που αντηχούσε σε όλο τον κόσμο, και από την αίσθηση της επίτευξης του αδύνατου που το διακατείχε.

Όταν το Atlantis Hotel εγκαινιαζόταν πριν από ένα χρόνο στο Palm Jumeirah με ένα πάρτι αξίας είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων, με headliner την Kylie Minogue, υποτίθετο ότι θα στεφάνωνε την υπόληψη του νησιού ως όγδοου θαύματος του κόσμου, και ότι θα τοποθετούσε το Ντουμπάι στη θέση της νέας παιδικής χαράς των πλούσιων και διάσημων. Το σόου των πυροτεχνημάτων του ενός εκατομμυρίου, που ακολούθησε, κατάφερε να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή μακριά από ένα εργοτάξιο που ξέμενε από καύσιμα.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι κάνει ότι μπορεί για να διαψεύσει την ύπαρξη του προβλήματος, ισχυριζόμενη ότι ο πληθυσμός του εμιράτου θα αυξηθεί κατά τετρακόσιες χιλιάδες μέσα στη χρονιά. Συνολικά, ο δημόσιος τομέας και οι επιχειρήσεις του έχουν χρέη που ξεπερνούν τα ογδόντα εκατομμύρια δολάρια.

Το εμιράτο, που έχει πληθυσμό μόλις δύο εκατομμυρίων, έχει αναγκαστεί ήδη δύο φορές να πλησιάσει το πλούσιο από τα πετρέλαιά του γειτονικό Abu Dhabi για δανεισμό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει έντοκα γραμμάτια ύψους δεκαπέντε εκατομμυρίων δολαρίων, και περισσότερα θα χρειαστεί να ακολουθήσουν προκειμένου να επιβιώσουν οι κρατικές επιχειρήσεις του Ντουμπάι μέχρι την οικονομική ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: