Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Τούρκοι πολίτες ως πειραματόζωα;



Στους τρεις ανήλθε ο αριθμός των θανάτων από τον ιό της νέας γρίπης στην Τουρκία, όπου όμως ακούγονται καταγγελίες και απόψεις περί «πανικού μαϊμού» και «περίεργης επιβολής εμβολιασμού».

Οι φήμες και η καχυποψία είναι πιο «μεταδοτικές» από τον ιό της νέας γρίπης. Ετσι, οι αντιφατικές δηλώσεις των πολιτικών προκάλεσαν τσουνάμι ισχυρισμών και «αποκαλύψεων» περί «επιβολής εμβολιασμού», «λαδώματος» ή για «χρήση των πολιτών ως πειραματόζωων»... Πριν από μία εβδομάδα, ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον ιό στην Αγκυρα, με τρόπο όμως από τον οποίο προκλήθηκαν ερωτήματα. Οι συγγενείς του νεκρού κατήγγειλαν ότι από το νοσοκομείο τούς είπαν πως πρόκειται για πνευμονία και ότι μετά το θάνατο τούς ανακοινώθηκε πως πρόκειται για το νέο ιό. Είπαν, επίσης, ότι ο συγγενής τους νοσηλευόταν σε θάλαμο με άλλους ασθενείς, άσχετους προς τον ιό, και ότι στο θάλαμο μπαινόβγαινε όποιος ήθελε.

Ακολούθησε πριν από μερικές μέρες η ανακοίνωση περίπτωσης θανάτου στη Μάνισα. Μία μέρα αργότερα όμως, έγινε διορθωτική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας το οποίο ανέφερε ότι δεν πρόκειται για τον ιό. Υπήρξαν άλλες δύο περιπτώσεις θανάτου στο Ντιγιάρμπακιρ πριν από τρεις μέρες και στο Ικόνιο πριν από δυο.
Αντιφατικές δηλώσεις

Καθώς δημιουργούνταν περίεργο κλίμα με πολλές φορές αντιφατικές επίσημες δηλώσεις, η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι θα είναι κλειστά για μια μέρα (χθες) όλα τα σχολεία της πόλης. Για μία εβδομάδα έκλεισαν τα σχολεία στην Αγκυρα και το Μάρντιν. Το ίδιο συνέβη για μία και περισσότερες μέρες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Υγείας αναφέρουν 958 περιπτώσεις ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ωστόσο, μία δήλωση μέλους του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Υγείας, στις 26 Οκτωβρίου, δημιούργησε εντυπώσεις. Ο καθηγητής Μεχμέτ Τζεϊλάν είπε ότι «δεν βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης της κλασικής γρίπης και συνεπώς όλες οι περιπτώσεις γρίπης που αναφέρονται στην Τουρκία, είναι ο νέος ιός».

«Επιβολή εμβολιασμού»
Ως προς τα εμβόλια, οι τουρκικές αρχές έχουν παραγγείλει από το εξωτερικό εκατομμύρια εμβόλια. Προς στιγμήν, από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των πολιτών. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως είναι προαιρετικός.
Ολα αυτά ήταν αρκετά για να αρχίσουν να ακούγονται ισχυρισμοί περί «επιβολής εμβολιασμού» ή επειδή «κάποιοι λαδώθηκαν για τα εμβόλια» ή επειδή «θα χρησιμοποιηθούν οι Τούρκοι πολίτες ως πειραματόζωα».

Το τελευταίο αυτό υποστηρίχθηκε κι από τον πρώην υπουργό Υγείας, Οσμάν Ντουρμούς, που πρόσκειται στο ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης.

Το πού σταματά η υγεία και πού ξεκινά η πολιτική και η αντιπολίτευση είναι κάπως θολό, τη στιγμή μάλιστα που διεθνώς υπάρχουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του πανικού και του εμβολιασμού. Πάντως, η Ενωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας έχει ανακοινώσει ότι είναι χρήσιμος ο τελευταίος.

foreignpress-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: