Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Τεχνητά δέντρα για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα !!!

Ένα τεράστιο δάσος με 100.000 «τεχνητά δέντρα» θα μπορούσε να συμβάλλει σε βάθος χρόνου στη μείωση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, υποστηρίζουν σε έκθεσή τους επιστήμονες από το βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων.

Η δημιουργία τεχνητών δέντρων αποτελεί μια από τις τρείς προτάσεις που παρουσίασαν συνολικά οι επιστήμονες, καθιστώντας σαφές ότι αν δεν στραφούμε στη γεω-μηχανική, η κλιματική αλλαγή είναι αναπόφευκτη.

Από τις εκατοντάδες προτάσεις που μελέτησαν, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν μόνο στις τρείς που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ευκολότερα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Τιμ Φοξ, «έχουν ήδη κατασκευαστεί τα πρώτα τεχνητά δέντρα και θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες τους.

«Θεωρητικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη μαζική παραγωγή και την εγκατάστασή τους στις κατάλληλες περιοχές», δήλωσε ο κ. Φοξ.

Τα τεχνητά δέντρα αιχμαλωτίζουν το διοξείδιο του άνθρακα μέσω των φίλτρων που διαθέτουν. Στη συνέχεια, το διοξείδιο του άνθρακα αφαιρείται από τα φίλτρα και αποθηκεύεται.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη, ένα τεχνητό δέντρο μπορεί να «αφαιρέσει» χιλιάδες φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα συγκριτικά με ένα πραγματικό δέντρο.

Το τελευταίο διάστημα οι ελπίδες για τη διάσωση του πλανήτη εναποτίθενται όλο και περισσότερο στη γεω-μηχανική, η οποία χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αποσκοπεί στον έλεγχο της θερμοκρασίας του πλανήτη μειώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία και η δεύτερη αποσκοπεί στη μείωση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι τα χρονικά όρια για τη μείωση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στενεύουν.

Αν δεν προχωρήσουμε στην άμεση λήψη μέτρων, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι αναπόφευκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Γονείς-Υγεία-Παιδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: