Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Διαμαρτυρίες σε Κύπρο και Αθήνα για τη <<ζαρντινιέρα>>

Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στην υπόθεση των δέκα αστυνομικών οι οποίοι ξυλοκόπησαν δύο φοιτητές το 2005. Σήμερα, διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι, έξω από την Κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα.

Στην ίδια την Κύπρο, η νεοσύστατη Κίνηση Πολιτών Αλέρτ διοργάνωσε συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο στο κέντρο της Λευκωσίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας απ’ όπου πορεύτηκαν προς την λεωφόρο Μακαρίου και έφτασαν έξω από την Αστυνομία Λυκαβηττού. Οι διαδηλωτές, αφού απέκοψαν το δρόμο για δέκα λεπτά, τοποθέτησαν... μπανάνες έξω από τον Αστυνομικό Σταθμό, τις οποίες όμως αφαίρεσαν αμέσως αστυνομικοί που βρίσκονταν έξω από αυτόν. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω της οδού Στασικράτους πίσω προς την πλατεία Ελευθερίας.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «θέλουμε δικαιοσύνη» και «ο λαός απαιτεί και τους δέκα φυλακή» και κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα υπέρ της δικαίωσης των δύο φοιτητών και εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξαγόταν συλλογή υπογραφών κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου. Σε ανακοίνωση της, η οποία διαμοιράστηκε στο χώρο της εκδήλωσης, η Κίνηση Πολιτών Αλέρτ, αναφέρει ότι «ζητούμε τέρμα στην αστυνομική τρομοκρατία, αποκάλυψη τώρα των μηχανισμών συγκάλυψης της συνωμοσίας, τέρμα στο δικαστικό ξέπλυμα της αδικίας και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι».

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για πρωτοφανή κινητοποίηση για τα κυπριακά δεδομένα, κυρίως λόγω της έκτασης που έχει λάβει σε ηλεκτρονικά μέσα όπως το Facebook.

Να θυμίσουμε ότι η κακοποίηση των φοιτητών σημειώθηκε σε δρόμο της Λευκωσίας στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 και είχε βιντεοσκοπηθεί από έναν κάτοικο της περιοχής, αποδεικνύοντας την ενοχή των αστυνομικών. Συγκεκριμένα, στο βίντεο φαίνονται οι αστυνομικοί να χτυπούν τους φοιτητές Μάρκο Παπαγεωργίου και Γιάννο Ιωάννου, ενώ εκείνοι είναι δεμένοι με χειροπέδες και πεσμένοι στο έδαφος. Το Κακουργιοδικείο, ωστόσο, έκρινε το βίντεο μη αποδεκτό: Αφενός ο άνθρωπος που κατέγραψε στο περιστατικό δεν πήγε να καταθέσει, ύστερα από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή του, και αφετέρου οι δικαστές υποστήριξαν πως οι κατηγορούμενοι προπηλακίστηκαν από τα ΜΜΕ, καθώς πρόβαλαν επανειλημμένως τις σκηνές του ξυλοδαρμού. Οι δικαστές, λοιπόν, έκριναν ότι, αν δέχονταν το βίντεο, αυτό θα παραβίαζε το δικαίωμα των κατηγορούμενων σε δίκαιη δίκη. Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε να επιστρέψουν στην εργασία τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ήταν σε διαθεσιμότητα, δίνοντας τους το «πράσινο φως» να ασκήσουν αγωγές εναντίον των ΜΜΕ, ζητώντας αποζημιώσεις. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις επίσης από τον πολιτικό, νομικό και δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά παραδέχθηκε ότι ο περί Αποδείξεως Νόμος στο σύνολό του χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί «για να ταυτίζεται με τη σημερινή τεχνολογία και εξέλιξη που υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: