Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Oι εφτά πληγές της Ελλάδας

Έλλειμμα, ανεργία, μείωση του τζίρου, λουκέτα, φόροι- ΦΠΑ, κατασχέσεις και… άστεγοι αποτελούν τις εφτά πληγές της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Αύγουστος του 2011 θα μείνει στην ιστορία γιατί το έλλειμμα διογκώθηκε, η ανεργία πέρασε το 16%, ο τζίρος των εκπτώσεων έπεσε κατά 25%, τα λουκέτα πύκνωσαν, έγιναν εκατοντάδες κατασχέσεις και οι άστεγοι πύκνωσαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Ακολουθεί η αύξηση του ΦΠΑ που θα φέρει έως και 120.000 νέους ανέργους ενώ το χρηματιστήριο αποδεικνύεται βαρέλι χωρίς πάτο, καθώς έπεσε κάτω από τις 1000 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα του… 1997!

Το μίγμα είναι εκρηκτικό. Στην αγορά υπάρχουν λιγότερα λεφτά, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί, οι πολίτες είναι πιο διστακτικοί στην κατανάλωση και όλα δείχνουν πως η νέα φοροεπιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα βρει άδεια ταμεία.

Όλα τα στοιχεία μαζί αποτελούν σαφείς ενδείξεις πως η Ελλάδα μένει εγκλωβισμένη στην ύφεση. Η συνταγή του ΔΝΤ και της ΕΕ μπορεί να συντηρεί τη δυνατότητα του δημοσίου να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, αλλά έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις δικές τους.

Μια κατάσταση που αν δεν ανατραπεί σύντομα θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: