Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Οι αγορές εν αναμονή των ανακοινώσεων της FED

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου πέρασε ξανά στο "πράσινο" σήμερα λίγο πριν από τις 14:30 (ώρα Ελλάδας), με τους επενδυτές να ανακτούν κατά τα φαινόμενα την εμπιστοσύνη τους καθώς πλησιάζει το άνοιγμα της Ουόλ Στριτ.

Αφού βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση το πρωί, ο δείκτης Footsie-100 σημείωνε στις 14:28 (ώρα Ελλάδας) άνοδο κατά 7,16 μονάδες (0,14%) σε σχέση με την προηγουμένη, φτάνοντας στις 5.076,11 μονάδες.

Στο Παρίσι, το Χρηματιστήριο πέρασε επίσης σε θετικό έδαφος (+0,87%) αφού είχε υποχωρήσει ως και 4% το πρωί. Στις 14:36 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης CAC 40 ανακτούσε 29,95 μονάδες φτάνοντας στις 3.153,72 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών είχε φτάσει τα 3,988 δισεκατομμυρίων ευρώ.....

Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex-35 πέρασε κι αυτός στο πράσινο γύρω στις 14.30 (ώρα Ελλάδας), αφού το πρωί είχε σημειώσει πτώση άνω του 3%. Ο Ibex-35 σημείωνε άνοδο 0,22%, φτάνοντας στις 8.477,6 μονάδες στις 14:36 (ώρα Ελλάδας).

Πάντως οι εκτιμήσεις είναι ότι η πρωινή βουτιά των χρηματιστηρίων δεν οφείλεται τόσο στην κρίση χρέους ή την αμερικανική υποβάθμιση, όσο στα επεισόδια στη Βρετανία. Όμως, υπάρχει μια διαφορά. Δεν καίγεται το City το χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά τα φτωχά προάστια στο Βόρειο Λονδίνο και σε διάφορες άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Είναι προφανές ότι ο απόφοιτος του Ίτον κ. Κάμερον θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία τα επεισόδια διότι αρκεί μια νέα σπίθα για να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Και η γερμανίδα κ. Μέρκελ όπως και ο Σαρκοζί δεν θα είναι ευχαριστημένοι διότι η «φωτιά» δεν αρκεί να μεταφερθεί η εξέγερση των φτωχών - η οποία είχε ξεκινήσει πέρυσι με τις αυξήσεις στην παιδεία.

Πάντως μοιάζει θέμα χρόνου η υποβάθμιση της Αγγλίας με τέτοιες ταραχές καθώς το αγγλικό χρέος δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς τη σύνοδο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η ανακοίνωση της οποίας αναμένεται στις 21:15 (ώρα Ελλάδας). "Πρόκειται για μια παλίρροια, δεν διασώζεται κανένας τομέας. Τίποτε δεν φαίνεται να σταματάει τον πανικό και δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα", σχολιάζει ο Ρενό Μιράιγ, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές στην Barclays Bourse.

"Οι προσδοκίες από το τελικό ανακοινωθέν της είναι πάντως μεγάλες. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές, όμως διαθέτει μικρά περιθώρια" επειδή οι δυνατότητές της να δράσει περιορίζονται από την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ, παρατηρεί από την πλευρά του ο Κριστιάν Παριζό, οικονομολόγος της χρηματιστηριακής εταιρείας Aurel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: