Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Απολύσεις στο Δημόσιο προαναγγέλλει η Άννα Διαμαντοπούλου

Την ανάγκη εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα επισημαίνει με συνέντευξή της στην Real news η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.

«Η χώρα δεν αντέχει πλέον το διογκωμένο δημόσιο τομέα που επιτείνει την ύφεση και την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται βαθύς εξορθολογισμός, χωρίς απολύσεις, όπου είναι αυτό εφικτό, και συμφωνία για ένα δημόσιο τομέα παραγωγικό χωρίς αργομισθίες, υπεραρριθμίες και ιδιοκτησιακά σύνδρομα», σημειώνει η υπουργός. Aν προσέξετε όμως καλά τα λεγόμενά της, διευκρινίζει ότι το «χωρίς απολύσεις» ισχύει μόνο για «όπου αυτό είναι εφικτό». Όταν δεν είναι, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι, τότε οι απολύσεις θα γίνουν μας λέει ουσιαστικά η Άννα Διαμαντοπούλου.....

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο και τονίζει πως δεν αλλάζει θέση στο πλαίσιο για την εκλογή των πρυτάνεων. Δηλώνει ότι δεν είναι αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για τις περικοπές των αμοιβών τους αφού είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, σε σχέση με τις εξαγγελθείσες απεργίες τονίζει «κλειστά σχολεία, χαμένες ώρες και μεροκάματα δεν βοηθούν ούτε τους ίδιους, ούτε την κοινωνία μας και ελπίζω και πιστεύω στην ευαισθησία και στο αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά». Η Aννα Διαμαντοπούλου εκτιμά ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα με τα σχολικά βιβλία και τις κενές θέσεις παρά «τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν».

Τέλος, η κα. Διαμαντοπούλου επισημαίνει ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές ενώ σε ερώτηση για το εάν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνει: «Πήρε στους ώμους του μια τεράστια ευθύνη. Τα περί διαδοχής αφορούν ειδυλλιακά βασίλεια. Και η Ελλάδα δεν είναι βασίλειο, πολλώ δε μάλλον ειδυλλιακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: