Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Δεν μαζεύεται με τίποτα η «μαύρη τρύπα» που άφησε ο Παπακωνσταντίνου

Σε αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού για να σώσει τα προσχήματα υποχρεώθηκε το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς, σε πραγματικούς όρους, η «μαύρη τρύπα» φτάνει αισίως τα 3,4 δισ. ευρώ. Παρότι μάλιστα ο μήνας Ιούλιος ήταν ο πιο «αποδοτικός» ως τώρα σε εισπράξεις δημοσίων εσόδων, ο τακτικός προϋπολογισμός (χωρίς τις δαπάνες και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζει έλλειμμα 4 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει «συναγερμό» στο οικονομικό επιτελείο. Σε αυτήν συνέβαλαν οι αυξημένες επιστροφές φόρου (+15,8%) από πέρυσι, οι υπέρογκες δαπάνες για πληρωμές για παλιά και νέα χρέη (+14,6%) αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία.

Η απογοητευτική πορεία των δημοσίων εσόδων ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε αναθεώρηση του στόχου των εσόδων, «χαμηλώνοντας» … τον πήχη των προσδοκιών κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για φέτος. Ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε σε μία αύξηση εσόδων 8,5%, το υπουργείο Οικονομικών προσγείωσε τον στόχο στο 5,6%........


Η υστέρηση κατά 3,46 δισ. ευρώ που παρατηρείται στα έσοδα σε συνδυασμό με τις υπερβάσεις κατά 539 εκατ. ευρώ που παρατηρούνται στον τομέα των δαπανών, εκτοξεύουν εν τέλει την «μαύρη τρύπα» στα 4 δισ. ευρώ.

Παρά την αναθεώρηση, η αρνητική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο γύρο πιέσεων για πρόσθετα μέτρα από την Τρόικα προκειμένου ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της Τρόικα θα βάζουν και αστερίσκους για την αποδοτικότητα των νέων εισπρακτικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, λόγω και της κρίσεως στις διεθνείς αγορές, για επιπλέον έσοδα από φόρους και αποκρατικοποιήσεις.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: