Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονέτι καλεί τις χώρες της ευρωζώνης σε μια «ενισχυμένη κοινή οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία».
Sτις 6 Σεπτεμβρίου, στη γαλλική Βουλή, θα συζητηθεί το σχέδιο για την Ελλάδα Με άρθρο του στην εφημερίδα «Le Figaro», τονίζοντας ότι, πέρα από το ισορροπημένο και ευρείας εμβέλειας σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι υποδειγματικές και θέτουν τις βάσεις για ένα «ευρωπαϊκό νομισματικό Ταμείο ικανό να ενεργεί κατά τρόπο γρήγορο και προληπτικό».
«Δημιουργήσαμε το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα παρέχει πλεονεκτήματα, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά αυτό περιλαμβάνει υποχρεώσεις, κυρίως ένα καθήκον αλληλεγγύης. Το να διασώσουμε την Ελλάδα σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε το νόμισμά μας». Ο υπουργός εκτιμά ότι «η παρούσα κρίση δεν είναι τόσο μια κρίση του ευρώ όσο η συνέπεια αποκλινουσών εθνικών πολιτικών στις αρχές της δεκαετίας του 2000». Ο υπουργός συνιστά να υπάρξει ενισχυμένη κοινή οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία, μια «πραγματική» ενιαία αγορά, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι σήμερα» αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας «οικονομικής κυβέρνησης» της ευρωζώνης.....
Εμφαση δίνει ο γαλλικός Τύπος στην επίσπευση της κοινοβουλευτικής συνόδου για την εξέταση του διορθωτικού νομοσχεδίου επί του προϋπολογισμού, που ενσωματώνει και τις αποφάσεις για την παροχή νέας στήριξης προς την Ελλάδα.
Η σχετική ψήφιση πρέπει να γίνει πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερουσία στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν και Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο σε «έκτακτη» σύνοδο της Επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης στις 31 Αυγούστου.
Ο αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο υπουργός Πατρίκ Ολιέ, δήλωσε στην εφημερίδα «Le Figaro» ότι «ο Νικολά Σαρκοζί επίσπευσε τη σύνοδο των δύο Κοινοβουλίων, γιατί ήθελε να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα για να βοηθήσει την Ελλάδα και να στηρίξει το ευρώ. Η Βουλή θα συνεδριάσει στις 6 και η Γερουσία στις 7 Σεπτεμβρίου».
Πρόκειται για ένα κείμενο γενικού συμφέροντος που επικυρώνει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Δεν αναμένεται να δώσει έδαφος για πολιτικές πολεμικές ή για πλειοδοσίες που να συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές ή με τις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατά την ψήφιση του πρώτου σχεδίου στήριξης προς την Ελλάδα η αντιπολίτευση είχε αποφασίσει να απόσχει. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά πάλι η αντιπολίτευση θα μπορέσει να ψηφίσει "υπέρ" ή τουλάχιστον να απόσχει».
Η εφημερίδα «Le Figaro» δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του Μποντουέν Προτ, γενικού διευθυντή της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, με τίτλο «Ας σταματήσουμε το μόνιμο στρεσάρισμα στην ευρωζώνη». Ο Προτ διαβεβαιώνει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ανταποκρίθηκε σε μια ιδιάζουσα περίπτωση και δεν μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο. «Η Ελλάδα, η οποία επωφελείται μίας άνευ προηγουμένου προσπάθειας από την πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών και του ιδιωτικού τομέα, πρέπει επίσης να οργανώσει την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών της και να διασφαλίσει την είσπραξη των φορολογικών της εσόδων. ».
Ο οικονομικός Τύπος αναφέρει ότι η ΒΝΡ Paribas μαζί με τις Deutsche Bank και HSBC αποδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόταση της Αθήνας να επιβλέψει το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους.
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
«Η διάσωση της Ελλάδας υπεράσπιση του ευρώ»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου