Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ολική ανατροπή σκηνικού στο ζήτημα του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας.

Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον υποβιβασμό των δύο ομάδων, αναίρεσε την πρωτόδικη απόφαση και αποφάσισε να αφαιρεθούν βαθμοί από το πρωτάθλημα της νέας περιόδου. Με -10 βαθμούς θα ξεκινήσει ο Βόλος, με -8 η Καβάλα.

Αντίθετα, παραμένει ως έχει η ποινή δια βίου απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τον προφυλακισμένο Αχιλλέα Μπέο και τον φυγόδικο Μάκη Ψωμιάδη. Ωστόσο, η αφαίρεση βαθμών δεν σημαίνει αθώωση και η ομάδα της Μαγνησίας αποβλήθηκε από το Γιουρόπα Λιγκ.

Το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του enet.gr, κρίθηκε ότι τα στοιχεία που προσκόμισαν οι μάρτυρες δεν ήταν επαρκή, ενώ από τη λίστα των ύποπτων και διεφθαρμένων παιχνιδιών της UEFA δεν υπάρχει όφελος των ομάδων, αλλά μόνο των φυσικών προσώπων, Μάκη Ψωμιάδη και Αχιλλέα Μπέου. Συνεπώς οι σύλλογοι δεν τιμωρούνται για συνέργεια αλλά για αντικειμενική ευθύνη των διοικητικών ηγετών τους και βάσει του άρθρου 5, παράγραφος 3 του Πειθαρχικού Κώδικα, τους αφαιρούνται βαθμοί, αλλά δεν υποβιβάζονται.....

Ταυτόχρονα, η αλλαγή απόφασης και ποινής εξαφανίζει το χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε κάθε ΠΑΕ. Αντίθετα, παραμένουν οι χρηματικές ποινές 90.000 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν τόσο ο Αχ.Μπέος, όσο και ο Μ.Ψωμιάδης, του οποίου η σχέση με την ΠΑΕ Καβάλα θεωρήθηκε υπαρκτή, βάσει της πρώτης κατάθεσης του Σταύρου Ψωμιάδη ενώπιον του ανακριτή ("εγώ είμαι αχυράνθρωπος. Κουμάντο στην Καβάλα κάνει ο πατέρας μου").

Αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί και την έναρξη του πρωταθλήματος. Ανά πάσα στιγμή θα μπορέσουν να ασκηθούν διώξεις στις υπόδικες ομάδες, καθώς μέσα στη διάρκεια της σεζόν θα μπορέσουν να τους αφαιρέσουν βαθμούς, κάτι που σαφώς θα ήταν αδύνατο να συμβεί με τις περιπτώσεις υποβιβασμών.

H UEFA

Πάντως, η παραμονή στην κατηγορία δεν σημαίνει αθώωση. Ο Ολυμπιακός Βόλου αποβλήθηκε για πέντε χρόνια από τις διοργανώσεις της UEFA, με τους ανθρώπους της ομάδας να εκφράζουν εντονότατα παράπονα. Έφεση θα υποβάλει η ΠΑΕ, που σκέφτεται να προσφύγει και στο CAS.

Κλήρωση


Η άποψη ότι στο επόμενο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός Βόλου θα πάρει τη θέση της "Ομάδας Α" (πρεμιέρα με Ολυμπιακό) και η Καβάλα της "Ομάδας Β" (πρεμιέρα με ΑΕΚ), βάσει βαθμολογικής θέσης στο προηγούμενο πρωτάθλημα, δεν ισχύει. Στο επόμενο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας, όταν και θα εκλεγεί νέος πρόεδρος (κατά τα φαινόμενα ο Απόστολος Παπουτσάκης), θα γίνει κλήρωση για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα του Πρωταθλήματος. Δηλαδή οι δύο ομάδες θα μπουν στην κληρωτίδα για να κριθεί ποια θα είναι η "Ομάδα Α" και ποια η "Ομάδα Β".

Η απόφαση:


Η Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή της διάσκεψη για τις υποθέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακού Βόλου, της ΠΑΕ Καβάλα, του κ. Αχιλλέα Μπέου και του κ. Χρυσόστομου Ψωμιάδη, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ-ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ

Συνεκδικάζει τις από 29-7-2011 εφέσεις της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ και του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ και με την υπ΄αριθμ. 179/10-8-2011 απόφασή της:

1) Δέχεται τυπικά και απορρίπτει στην ουσία την έφεση του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ κατά της υπ΄αριθμ.204/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE.

Διατάσσει την κατάπτωση του κατατεθέντος παραβόλου.
2) Δέχεται τυπικά και κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ κατά της υπ΄αριθμ.204/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE.

Εξαφανίζει εκκαλουμένη κατά το μέρος που αφορά την εκκαλούσα ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.
Διακρατεί και δικάζει στην ουσία την υπόθεση.

Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ την ποινή αφαίρεσης δέκα (-10) βαθμών από το πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου 2011-2012.

Διατάσσει την επιστροφή του κατατεθέντος παραβόλου.
ΥΠΟΘΕΣΗ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ

Συνεκδικάζει τις από 29-7-2011 εφέσεις της ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ και του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ και με την υπ΄αριθμ. 180/10-8-2011 απόφασή της:

1) Δέχεται τυπικά και απορρίπτει στην ουσία την έφεση του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ κατά της υπ΄αριθμ. 205/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE. Διατάσσει την κατάπτωση του κατατεθέντος παραβόλου.

2) Δέχεται τυπικά και κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ κατά της υπ΄αριθμ.205/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE.

Εξαφανίζει εκκαλουμένη κατά το μέρος που αφορά την εκκαλούσα ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ.
Διακρατεί και δικάζει στην ουσία την υπόθεση.

Επιβάλλει στην ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ την ποινή αφαίρεσης οκτώ (-8) βαθμών από το πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου 2011-2012.
Διατάσσει την επιστροφή του κατατεθέντος παραβόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: