Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Οι κοσμοναύτες που εκπαιδεύονται για το ταξίδι στον Αρη ζουν σαν βαρυποινίτες

Κλεισμένο σε μιαν άτρακτο επί 438 ημέρες, το πλήρωμα του Mars500 έσπασε το ρεκόρ απομόνωσης που περιλαμβάνει αυστηρή δίαιτα και ελάχιστη επαφή με φίλους και συγγενείς. Η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί την 520ή μέρα - οπότε οι έξι κοσμοναύτες θα είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν την πρώτη διαστημική αποστολή στην ιστορία με προορισμό τον πλανήτη Αρη. Το ταξίδι για τον Κόκκινο Πλανήτη προβλέπεται να ξεκινήσει σε 14 μήνες. Εως τότε τα μέλη της αποστολής θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων έξω από τη Μόσχα, όπου βιώνουν τις συνθήκες που θα συναντήσουν στο πραγματικό τους ταξίδι.

Η προσομοίωση της προσγείωσης γίνεται σε μια αίθουσα του Ινστιτούτου που έχει στρωθεί με άμμο. Το πλήρωμα δέχθηκε την Κυριακή τα συγχαρητήρια του Βαλέρι Πολιακόφ, του ρώσου κοσμοναύτη που διατηρεί το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα - 437 ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1995 με τον διαστημικό σταθμό Mιρ. «Καλύτερα να μην μετράτε τώρα τις μέρες που πέρασαν αλλά αυτές που απομένουν» συμβούλευσε ο ρέκορντμαν κοσμοναύτης τους έξι συναδέλφους του στο μήνυμά του....

Αυτές τις 438 ημέρες, οι έξι κοσμοναύτες ζουν κι εργάζονται σε έναν κλειστό χώρο 550 κυβικών μέτρων χωρίς παράθυρα όπου τους παρατηρούν γιατροί και ψυχολόγοι. Κάθε κοσμοναύτης έχει στη διάθεσή του ένα μικρό κρεβάτι, ένα γραφείο και μια ντουλάπα. Καθώς δεν υπάρχει ντουζ, οι κοσμοναύτες φροντίζουν για την καθαριότητά τους με απορροφητικό χαρτί σε μια αίθουσα που θυμίζει σάουνα. Μέρος του χρόνου περνάει με βιντεοπαιχνίδια. Παραλαμβάνουν τον δίσκο με το φαγητό τους από ένα πορτάκι και είναι υποχρεωμένοι να το καταναλώσουν όλο καθώς οι επιστήμονες μελετούν την αντίδραση του οργανισμού τους σε μια μακρά διαστημική δίαιτα.

Ο Πολιακόφ περιέγραψε την εμπειρία «ίδια με αυτή που βιώνει κανείς σε μια διαστημική αποστολή αλλά χωρίς τη βαρύτητα». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, οι έξι κοσμοναύτες χαίρουν άκρας υγείας. Οταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, θα γίνουν πλουσιότεροι κατά 70.000 ευρώ έκαστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: