Ενώ η «μαύρη τρύπα» εξαφανίζει τα χρήματα του προϋπολογισμού
Από τις συμπληγάδες των διεθνών αγορών αλλά και τον έλεγχο της Τρόικα περνά το ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Με φόντο την αναταραχή στις αγορές, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, για να λάβει και το πράσινο φως των ελεγκτών που καταφτάνουν στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, οι ημερομηνίες πιέζουν και τίποτα δεν εξασφαλίζει πως θα έρθει στην ώρα του το νέο δάνειο προς τη χώρα μας.
Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται κυβέρνηση και κρατικός προϋπολογισμός. Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν μάχη για να πείσουν ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να δικαιούται τη βοήθεια και τις νέες διευκολύνσεις που θα κληθούν να της παράσχουν ιδιώτες επενδυτές και ευρωπαίοι εταίροι.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να μηδενίσει το κοντέρ, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για μείωση του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Παρά την αναθεώρηση των αρχικών στόχων προς τα κάτω, που περιόρισε τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στα 4,5 δισ. στο επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου το έλλειμμα έφτασε στα 15 δισ. και δεν πρέπει επ’ ουδενί να ξεπεράσει τα 20 ως το τέλος του χρόνου. Για να το πετύχει η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει, από τώρα κιόλας και έως το Δεκέμβριο, έσοδα τουλάχιστον 5,5 δισ. το μήνα, από φόρους και αποκρατικοποιήσεις
Επιφυλάξεις έχουν όμως και οι ελεγκτές της Τρόικα που καταφτάνουν από για να ξεκινήσουν και επισήμως τους ελέγχους για την δόση του Σεπτεμβρίου. Εμπόδιο όμως στην έγκριση που θα πρέπει να λάβει το νέο δάνειο βάζουν οι διχογνωμίες στην Ευρώπη και η αναταραχή στις αγορές, ακόμα όμως και ότι τα κοινοβούλια των χωρών έκλεισαν για διακοπές και δεν πρόκειται να ανοίξουν για να εγκρίνουν το δάνειο πριν το Σεπτέμβριο (στις περισσότερες χώρες) ή και τον Οκτώβριο ακόμα σε ορισμένες όπως η Ολλανδία ή η Σλοβακία. Ανησυχίες παραμένουν όμως και για το αν και κατά πόσον θα σπεύσουν οι ιδιώτες επενδυτές να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
Ωστόσο η κυβέρνηση σκέπτεται να επεκτείνει το πρόγραμμα ανταλλαγής με ομόλογα που λήγουν και πέραν του 2020, έως το 2024, γεγονός που μαρτυρεί ίσως και την δυσκολία πολλών ιδιωτών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011
Σήμα κινδύνου από τις αγορές και την τρόικα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου