Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Αρνήθηκαν την κηδεία καθολικού ιερέα

Στον Πειραιά έστειλε την οικογένεια ενός ιταλού καθολικού η Μητρόπολη Φθιώτιδος αφού αρνήθηκε να ψαλεί γι' αυτόν η νεκρώσιμη ακολουθία από καθολικό ιερέα στο - ορθόδοξο - παρεκκλήσι του κοιμητηρίου της Λαμίας.

Ο Μάσιμο Μπαρτολίνι ζούσε στη Λαμία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εκεί βρίσκονται τα παιδιά και οι συγγενείς του. Εκεί ήθελαν να γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του. Για την κηδεία του τελικά διήνυσαν πάνω από 500 χιλιόμετρα και πλήρωσαν περίπου 5.500 ευρώ. Ο Μάσιμο Μπαρτολίνι ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα και πατέρας τριών παιδιών.

Οταν οι συγγενείς του ζήτησαν να διαβαστεί από καθολικό ιερέα στη Λαμία, η Μητρόπολη τους υπέδειξε καθολικούς ναούς στην Αθήνα, στον Πειραιά ή στην Πάτρα. Τελικά η κηδεία του έγινε χτες από τον Καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στον Πειραιά και η ταφή πραγματοποιήθηκε στη Λαμία. «Θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται διακρίσεις. Ολοι είμαστε χριστιανοί», είπε η Βασιλική Ρίζου, αδελφή της συζύγου του θανόντος. Ο Φθιώτιδος Νικόλαος δήλωσε ότι το «κανονικό δίκαιο απαγορεύει να γίνεται κηδεία από λατίνο ιερέα σε ορθόδοξο ναό. Αν δεν υπάρχει ναός και ιερέας του ετερόδοξου τότε μπορεί ο ορθόδοξος ιερέας να διαβάσει τον νεκρό. Αλλά η Αθήνα απέχει μόλις μιάμιση ώρα από τη Λαμία και εκεί υπάρχουν καθολικοί ναοί. Και εγώ δεν θέλω να πικραθούν οι συγγενείς αλλά πρέπει να τηρούνται οι κανόνες»....

Ο πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης χαρακτήρισε το γεγονός «θλιβερό». Οπως παρατηρεί ο κ. Παπαμανώλης, σε διαφορετικά μέρη της χώρας υπάρχει συχνά και διαφορετική μεταχείριση. Στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης ο μητροπολίτης είχε παραχωρήσει έναν ναό στους καθολικούς για να τελούν εκεί τις λειτουργίες τους, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στην Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: