Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Κηδεύτηκε ο Αναστάσιος Πεπονής

Δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία υπουργού κηδεύθηκε το πρωί στο Α' Νεκροταφείο ο Αναστάσης Πεπονής, ένα από τα πλέον διακεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Παρούσα στην κηδεία η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βουλευτές , δημοσιογράφοι και φίλοι.

Στην πορεία του Αναστάση Πεπονή, μέσα από την οποία σκιαγραφούνται τα τελευταία 60 χρόνια της πολιτικής ζωής της χώρας, αναφέρθηκε στο επικήδειο λόγο του ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, σημειώνοντας εμφατικά ότι “ο Πεπονής είχε βιωματική σχέση με την Ιστορία”. Επικεντρώθηκε στο ρόλο του στον Ανένδοτο Αγώνα και τα Ιουλιανά, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη μεγάλη αλλαγή που επέφερε στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με την καθιέρωση του θεσμού του ΑΣΕΠ το 1994, επιδιώκοντας να επιφέρει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο πελατειακό κράτος και τη διαφθορά....

Με τον χαρακτηρισμό “ένας μεγάλος Ελληνας” που ήταν “σταθερός υπερασπιστής της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας” αποχαιρέτησε τον Αναστάσιο Πεπονή εκ μέρους της ΝΔ ο Α. Λυκουρέντζος.

Επικήδειους επίσης εκφώνησαν ο νυν πρόεδρος του ΑΣΕΠ Κ. Βέης και ο γιος του εκλιπόντος Γιάννης Πεπονής.

Από την κυβέρνηση παρόντες ήταν οι υπουργοί και υφυπουργοί Δ. Ρέπας, Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Η. Μόσιαλος, Π. Μπεγλίτης, Π. Κουκουλόπουλος, Μ. Μπόλαρης, Ι. Μανιάτης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος, Μ. Οθωνας, Σ. Ξυνίδης, Ι. Μαγκριώτης, Μ. Καρχιμάκης, Ν. Αθανασάκης, ο πρώην υπουργός Σ. Παπαθεμελής και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος.

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο αδελφός του Ν. Παπανδρέου.

Από τη ΝΔ παρευρέθησαν ο Α. Λυκουρέντζος, ο Κ. Αρβανιτόπουλος και ο Θ. Γιαννόπουλος.Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Μεντρέκας, τη Δημοκρατική Αριστερά ο βουλευτής Θ. Λεβέντης και τον ΛΑΟΣ ο βουλευτής Α. Χρυσανθακόπουλος.

Το παρών έδωσαν και γνωστοί δημοσιογράφοι με έντονα τα βιώματα της πολιτικής ζωής περασμένων δεκαετιών, όπως ο πρώην διευθυντής των ΝΕΩΝ Παντελής Καψής, ο νυν διευθύνων σύμβουλος και πρώην διευθυντής του ΑΠΕ κ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης, φίλοι και απλοί πολίτες.

Μεσίστειες κυματίζουν σήμερα οι σημαίες στα υπουργεία, όπου ο Αναστάσης Πεπονής είχε διατελέσει υπουργός. Πρόκειται για τα σημερινά υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Υγείας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ο εκλιπών είχε υπηρετήσει υπουργός Βιομηχανίας - Ερευνας το 1981-1982, υπουργός Βιομηχανίας - Ενέργειας - Ερευνας το 1986 - 1989, 1989 - 1990 και 1995, υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης το 1989 και το 1993 - 1994, υπουργός Δικαιοσύνης το 1995 και υπουργός Υγείας - Πρόνοιας το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια: