Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ο ξεριζωμός της Ποντοκώμης

Μέχρι το τέλος του 2011 θα κηρυχτεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης του δήμου Κοζάνης, όπως ενημέρωσε τους κατοίκους ο δήμαρχος, Λάζαρος Μαλούτας, λόγω της ύπαρξης πλούσιου κοιτάσματος λιγνίτη στο υπέδαφος, το οποίο προτίθεται να εκμεταλλευτεί η ΔΕΗ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η ενημέρωση έγινε για να πληροφορηθούν οι κάτοικοι τις σχετικές διαδικασίες έπειτα από την ανάρτηση στις 8 Αυγούστου από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας των κτηματολογικών πινάκων για διατύπωση τυχόν παρατηρήσεων επί της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Ποντοκώμης έκτασης 887.230,56 τ.μ.. Να θυμίσουμε εδώ πως από το Μάρτιο του 2010 υπάρχει συμφωνία για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης στην περιοχή της ΖΕΠ καθώς αυτός είναι απαραίτητος όρος ώστε η ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει 1344στρ για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του Λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Καρδιάς....

«Έχουμε κάνει σαφές και προς τη ΔΕΗ και προς το Υπουργείο πως στα 1344στρ δεν μπορεί να μπει η ΔΕΗ αν δεν κηρυχτεί η απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης. Η πορεία μέχρι στιγμής είναι ομαλή και από τη δική μας πλευρά κάνουμε ότι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε χρόνο ενώ μέχρι στιγμής είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος» ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να στηρίξει τους κατοίκους της Μαυροπηγής Κοζάνης, των οποίων τα κτίσματα κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση, εξαιτίας του ρήγματος, καταβάλλοντας -μεταξύ άλλων- ενοίκιο για να κατοικήσουν σε άλλη περιοχή. Σημειώνεται πως 62 κτίσματα του οικισμού, από τα συνολικά 265, κρίθηκαν ακατάλληλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: