Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με κλειστή την Ακρόπολη

Κλειστές θα παραμείνουν οι πόρτες της Ακρόπολης το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου, μιας και τα προηγούμενα έτη σημειώθηκαν ουκ ολίγα προβληματικά περιστατικά. Εκδηλώσεις και μουσικά δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Η καθιερωμένη βόλτα στα σοκάκια της Πλάκας που κατέληγε στην Ακρόπολη το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου, φέτος θα μείνει "όνειρο Θερινής νυκτός" για τους περίπου 15.000 ρομαντικούς που την πραγματοποίησαν το 2010.

Η αύξηση της κίνησης κατά 35% που προέβλεπαν οι ειδικοί ήταν αρκετή για να οδηγήσει την Α΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων να κλείσει τις πόρτες του ιερού βράχου στο κοινό στις 13 Αυγούστου.

Ωστόσο, αρκετές θα είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή την μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους.

Συνεπώς, η φετινή πανσέληνος της 13ης Αυγούστου θα έχει ανοιχτούς 75 αρχαιολογικούς τόπους - πέρσι ήταν 81 και πρόπερσι 90.

Σε σαράντα έναν από αυτούς θα δοθούν μουσικές εκδηλώσεις και σε πέντε θεατρικές. Μια μουσικοθεατρική παράσταση και μια προβολή ταινίας αρχαιολογικού περιεχομένου συμπληρώνουν το προφίλ των φετινών υποστηρικτικών εκδηλώσεων.

Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", το μεγάλο καλλιτεχνικό όνομα απουσιάζει, αφού η πλειονότητα των χορηγών είναι δημοτικές επιχειρήσεις.

Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι λόγοι για το κλείσιμο της Ακρόπολης; Δυστυχώς, οι προηγούμενοι εορτασμοί σημαδεύτηκαν από σοβαρά προβλήματα, συνωστισμοί, εκνευρισμοί, καθυστερήσεις, αλλά και φαινόμενα παραβατικότητας. Παράλληλα τονίζει πως υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως στο σημείο της μεταλλικής κλίμακας του Μνημείου του Αγρίππα, το οποίο είναι κατηφορικό και σκοτεινό.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι από 60 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά το συγκεκριμένο βράδυ, για όσους επισκέπτες θελήσουν να τα επισκεφθούν υπό το φως της Πανσελήνου.

Τυχεροί θα είναι οι επισκέπτες της αρχαίας Κορίνθου, της αρχαίας Νεμέας και της αρχαίας Σικυώνας.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού οργανώνουν και υποστηρίζουν τη συναυλία που θα δοθεί στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: