Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

«Χτυπάει» 40άρι ο υδράργυρος!

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να φθάσει την Τρίτη η θερμοκρασία και θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και πρόσκαιρα νότιοι μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.....

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 τοπικά στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κέλσιου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αίθριος. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ακολουθούν κάποια βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα όπως η λήψη μεγάλης ποσότητας νερού και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Οδηγίες προφύλαξης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ:

- Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία.

- Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

- Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, και φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα.

- Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά.

- Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

- Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση.

- Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: