Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Παράνομες επιχορηγήσεις 3,7 εκατ. ευρώ στο σωματείο ΕΛΤΑ

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, μετά από έρευνες που έγιναν στα ΕΛΤΑ, διαπιστώθηκε η παράνομη χορήγηση 3,7 εκατομμυρίων ευρώ από τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων προς την Ομοσπονδία των εργαζομένων.

Το ποσό αυτό δόθηκε από τη διοίκηση στο διάστημα 1999 - 2009, παρόλο που δεν επιτρέπεται από το νόμο η επιχορήγηση δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων από τη διοίκηση, ενώ δεν διενεργήθηκε έλεγχος για τη διάθεση των χρημάτων.

Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο παρακρατήθηκαν και από τους ίδιους τους εργαζόμενους εισφορές ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για το ταμείο της Ομοσπονδίας.....

Η απάντηση των συνδικαλιστών

Με νόμιμο τρόπο, βάσει των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν υπογραφεί με τη διοίκηση, έγιναν οι επιχορηγήσεις προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλόπουλος, απαντώντας στο πόρισμα που συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στο οποίο διαπιστώνονται παράνομες επιχορηγήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, τη χρονική περίοδο 1999-2010.

Ο Γιώργος Βασιλόπουλος επιχείρησε μάλιστα να συνδέσει το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση και μίλησε για προσπάθεια ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ, στην οποία όμως, όπως είπε, η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της το σύνολο των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα, οι επιχορηγήσεις αυτές που διατίθενταν για θερινές διακοπές των εργαζομένων, παιδικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και άλλα, ήταν παράνομες και αντίθετες με τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την ενίσχυση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις διοικήσεις.

Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε επίσης ότι για τα ποσά αυτά δεν υπήρχαν παραστατικά από την Ομοσπονδία προς τη διοίκηση, για το πού πήγαιναν τα χρήματα, αφού στην ουσία δεν γίνονταν έλεγχοι.

Στάση αναμονής για το θέμα τηρεί το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο, μέχρι τέλους του μήνα, αναμένει το πόρισμα του κ. Ρακιντζή για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές του.

Τέλος, την Πέμπτη αναμένεται η επίσημη θέση της ΠΟΣΤ, με την έκδοση σχετικού δελτίου Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: