Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

15 κατηγορούμενοι για τα δομημένα ομόλογα

Εδώλιο για δεκαπέντε πρόσωπα, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, που αγόρασαν ασφαλιστικά ταμεία.

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄αριθμ. 2410/2011 βούλευμά του έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Αντώνη Λιόγα, ο οποίος με την 250 σελίδων πρότασή του είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη για βαρύτατες πράξεις 15 εμπλεκομένων προσώπων.

Ο εισαγγελέας είχε διενεργήσει το 2007 προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της αγοραπωλησίας ομολόγων, που φέρεται να ζημίωσε ασφαλιστικά ταμεία....

Βάσει του βουλεύματος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται σε δίκη, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», οι εκπρόσωποι της JP MORGAN, οι τότε υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ και ο πρώην γγ του υπουργείου Απασχόλησης, που αντιμετωπίζει πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία.

Όπως έκρινε το Συμβούλιο Εφετών, παραπεμπόμενοι είναι οι Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης, Γεώργιος Παπαμαρκάκης, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γεράσιμος Κονιδάρης, Κων/νος Χρηστίδης, Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, Αβραάμ Σαββίδης, Νίκος Μπούγας, Ευγένιος Παπαδόπουλος, Δημήτρης και Άγγελος Λιάτης.

Οι κατηγορίες, για τις οποίες ανά περίπτωση καλούνται να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία, άμεσης συνέργειας σε απάτη, απιστίας στην υπηρεσία, ηθικής αυτουργίας στην απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματικής οργάνωσης -βαρύνει τους 11 από τους 15 κατηγορούμενους- υπόθαλψης εγκληματία, που έχει καταχραστεί το Δημόσιο, φοροδιαφυγής και άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.

Κατά την εισαγγελική κρίση, που υιοθετήθηκε από τους εφέτες, οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι, οι 3 εκπρόσωποι της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και ο τέταρτος εκπρόσωπος της NORTH ASSET MANAGΕMENT -που αγόρασε από την JP MORGAN το επίμαχο ομόλογο- συγκρότησαν «δομημένη οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος των μελών της» και «αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις και την εμπειρία τους να διαπράξουν απάτη σε βάρος των Ταμείων». Έτσι, κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα «ο Παπαμαρκάκης για την επίτευξη των σκοπών τους σχεδίασε το 12ετές ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιος Παπαδόπουλος, παραπέμπεται για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς «δεν κατήγγειλε τους υπευθύνους του ΤΕΑΔΥ για τη διάπραξη της απιστίας αν και την πληροφορήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, από άγνωστη στην ανάκριση πηγή».

Για την υπόθεση παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι οι υπεύθυνοι της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», Γιώργος Αποστολίδης, Θόδωρος και Σοφοκλής Πρινιωτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: