Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη βοήθεια της UEFA

«Χείρα βοηθείας» στην ελληνική Πολιτεία για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την πάταξη της βίας στα γήπεδα προσφέρει η UEFA, όπως προέκυψε από τη συνάντηση μισής ώρας που είχαν σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός μας, Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί.

Ο ισχυρός άνδρας της UEFA στη συζήτηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου ζήτησε τον συντονισμό δράσεων για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του, η οποία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, μετά από το σκάνδαλο με τους «στημένους» αγώνες.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν παρόντες o υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος.

«Ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της UEFA, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διάφορα θέματα και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο μερών να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα της βίας και της διαφθοράς που βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα» σχολίασε ο κ. Γερουλάνος, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, στη Βουλή.

Εν συνεχεία ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και ο κ. Πλατινί συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για το πώς μπορούν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, προσθέτοντας ότι «ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η UEFA να μεταφέρει την τεχνογνωσία που έχει στα ελληνικά γήπεδα»....

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα ακολουθήσουν επισκέψεις τεσσάρων ομάδων ειδικών της UEFA που αφορούν στους στημένους αγώνες, στο ντόπινγκ, στη βία στα γήπεδα και στη διαιτησία, ώστε να μπορεί και η ελληνική πολιτεία και η ΕΠΟ να έχουν την τεχνογνωσία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα», είπε ο κ. Γερουλάνος.

Από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρθηκε αργότερα ότι ο πρόεδρος της UEFA δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο, διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση αυτή δεν είχε «τεχνικό» χαρακτήρα, αλλά επιβεβαιωτικό της βούλησης των δύο πλευρών για συνεργασία πάνω στην βάση του πως μπορεί να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και να καταστεί «κομμάτι» της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Σχετικά με αυτό το ζήτημα θα διατυπωθεί πρόταση από την UEFA προς τον πρωθυπουργό για την έλευση και τον τρόπο εργασίας των ομάδων των ειδικών, οι οποίοι και θα προτείνουν μια σειρά λύσεων στα τέσσερα προαναφερθέντα ζητήματα.

Εν τω μεταξύ, όπως διευκρίνισαν οι ίδιοι κύκλοι δεν ετέθη θέμα συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από την άλλη, τέλος, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «για κάθε θέμα θα μεταφερθεί τεχνογνωσία και θα δούμε».
Πλατινί: «Στόχος μας να βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ικανοποιημένος από το κλίμα της συνάντησης και τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, στις δηλώσεις του προς τους εκπρόσωπους του Τύπου, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο πρώτος παράγοντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε πολύ καλή διάθεση, απόρροια των εποικοδομητικών συνομιλιών του με την ελληνική κυβέρνηση στα θέματα της βίας, των στημένων αγώνων, του ντόπινγκ και της διαιτησίας. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ΕΠΟ ώστε να επιστρέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο στις σωστές κατευθύνσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλατινί, που προανήγγειλε την άφιξη ειδικών τον Αύγουστο, προκειμένου να μελετήσουν και να προτείνουν λύσεις στους προαναφερόμενους τομείς δράσης.

«Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, βασισμένη στην εκτίμηση και στην προσπάθεια να δοθεί η πρέπουσα προσοχή και να είναι παρούσες αι οι τρεις οντότητες, η κυβέρνηση, η UEFA και η ΕΠΟ, ώστε να δουλέψουν σε θέματα όπως η βία, το ντόπινγκ, οι στημένοι αγώνες και η διαιτησία», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συνέχισε: «Οι προτάσεις της UEFA ήταν καλοδεχούμενες από την κυβέρνηση, που πρόκειται να εφαρμόσει ένα νόμο. Στη συνέχεια της συνάντησης που είχαμε σήμερα θα γίνει και μια νέα, με ειδικούς. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική. Πρόθεση και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ΕΠΟ για να επανέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη σωστή κατεύθυνση. Ο στόχος, σχετικά με το νόμο, είναι να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις προδιαγραφές της UEFA».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, διευκρίνισε ότι «είχαμε ζητήσει κι εμείς να έρθουν ειδικοί τον Αύγουστο προκειμένου να ασχοληθούν με ορισμένα ειδικά θέματα και να πάρουμε την τεχνογνωσία που επιθυμούμε. Μου έκανε εντύπωση που ο πρωθυπουργός γνωρίζει όλα τα θέματα».

Ακολούθως, ο κ. Πλατινί ρωτήθηκε αν το στοίχημα δηλητηριάζει το ποδόσφαιρο. «Ό,τι αγγίζει το παιχνίδι, τους παίκτες, αγγίζει την ψυχή μας. Αν εσείς πηγαίνετε στον αγώνα γνωρίζοντας το αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται να πάτε στο γήπεδο» απάντησε. «Γνωρίζουμε κάποια πράγματα, επειδή έχουμε ένα σύστημα που ενημερώνει για τα πονταρίσματα. Εκεί όμως σταματά το θέμα για μας. Δεν είμαστε αστυνομία.Πρέπει να είμαστε κοντά στη δικαιοσύνη όλων των χωρών, γι΄ αυτό θα διαθέσουμε έναν αρμόδιο ασφαλείας σε κάθε χώρα, που θα είναι υπάλληλος της UEFA και θα αποτελεί το σύνδεσμό μας. Με αγγίζει το θέμα γιατί είναι το παιχνίδι μου. Αυτοί (που στοιχηματίζουν) δεν είναι ερωτευμένοι με το ποδόσφαιρο. Το λέω εδώ, κάθε παίκτης που θα συμμετέχει σε στημένους αγώνες δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο».

Όσο για το αν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ερευνών στην Ελλάδα; «Εκεί μόνο η δικαιοσύνη και η αστυνομία μπορούν να δώσουν συνέχεια» δήλωσε και συνέχισε αναφερόμενος και στο μείζον θέμα που έχει προκύψει και στο τουρκικό ποδόσφαιρο. «Το θέμα πάει πρώτα στην Ομοσπονδία και μετά στην UEFA, όμως από τα γεγονότα ως την απόδειξη και την απόφαση υπάρχει ένα κενό. Όταν εμείς θα έχουμε αποδείξεις, τότε η Πειθαρχική Επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις. Έχουμε επίσης ένα θέμα στην Τουρκία με τη Φενέρμπαχτσε, όμως πρέπει να δώσουμε τις λίστες για το Τσάμπιονς Λιγκ. Απόφαση ακόμη δεν έχουμε. Όταν θα υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Αν εμποδίσω ένα σωματείο να παίξει στην Ευρώπη και τελικά αυτό το σωματείο δεν αποδειχθεί ένοχο, αυτό θα μου στοιχίσει μια περιουσία στα δικαστήρια».

Ακόμη, ο κ. Πλατινί δήλωσε με σαφήνεια ότι ως προς το θέμα αναβολής του πρωταθλήματος μοναδική αρμόδια για να αποφασίσει είναι η Ομοσπονδία, ενώ ως προς το ποιο θεωρεί ο ίδιος μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απάντησε αστειευόμενος: «Όταν η Ελλάδα νίκησε τη Γαλλία στην Πορτογαλία, αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα… Υπάρχουν κάποια προβλήματα, υπάρχουν όμως και εκατομμύρια όμορφα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Είναι φυσικό ότι μόνο τα αρνητικά στοιχεία έχουν την προσοχή μας. Δεν βρίσκω πάντως κάτι τρομερό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μόνο η βία…Γι΄ αυτά τα θέματα πρέπει να δουλεύουν η κυβέρνηση με τα δικαιοδοτικά όργανα αλλά και ο Τύπος, που πρέπει να μεταφέρει θετικά μηνύματα στους φιλάθλους. Να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια για να δώσουμε στο ποδόσφαιρο αυτό που χρειάζεται».

«Έρχεται ο Κολίνα στην Ελλάδα»

Η τελευταία ερώτηση προς τον πρόεδρο της UEFA αφορούσε ενδεχόμενη «εμπλοκή» της κυβέρνησης στο θέμα της διαιτησίας, κάτι που ο κ. Πλατινί αρνήθηκε προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την έλευση του Πιερλουΐτζι Κολίνα στην Ελλάδαγια να βοηθήσει με την εμπειρία του: «Θα δουλέψουμε σε όλα αυτά τα θέματα με την Ομοσπονδία για να βελτιωθούν οι κανονισμοί. Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη διαιτησία. Έχουμε τον κ. Κολίνα που εργάζεται στην UEFA και θα του πούμε να έρθει να κάνει μια έρευνα στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: