Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Standard & Poor's: Νέα προειδοποίηση για επιλεκτική χρεοκοπία

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's έστειλε νέα προειδοποίηση ότι το σχέδιο για μετακύλιση (rollover) των ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default).

Σύμφωνα με την Standard & Poor's η πρόσφατη μείωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε «CCC» από «Β» οφείλεται εν μέρει στην άποψή ότι με το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας για την περίοδο 2011-2014 αυξάνεται ο κίνδυνος συμμετοχής των ιδιωτών σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Αναφερόμενος στην πρόταση της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας (Federation Bacaire Francaise -FBF) για την μετακύλιση του χρέους που ωριμάζει την προσεχή τριετία ο οίκος σημειώνει πως δεν θεωρεί καμία από τις προωθούμενες επιλογές αυστηρά ως ανταλλαγή χρέους, σημειώνοντας πως δύνανται να θεωρηθούν ως αναδιάρθρωση.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα έχουν έρθει στην επιφάνεια, και τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή. Η άποψή μας είναι ότι κάθε μία από τις δύο επιλογές χρηματοδότησης που περιγράφονται στην πρόταση του γαλλικού σχεδίου θα ήταν πιθανόν να προκαλέσει πτώχευση, όπως αυτή ορίζεται από τα κριτήρια μας», αναφέρει η Standard & Poor's σε ανακοίνωσή της....

Μάλιστα, η Standard & Poor's παραπέμπει σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει στις 12 Μαΐου 2009, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι τύποι ανταλλαγής χρέους εξομοιώνονται με αθέτηση πληρωμών, αφενός διότι η συναλλαγή θεωρείται «προβληματική», αφετέρου διότι η ανταλλαγή χρέους έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να λαμβάνουν μικρότερη αξία από την αρχικά υποσχόμενη απόδοση (των πρωτοτύπων τίτλων).

Στο πλαίσιο αυτό η Standard & Poor’s σημειώνει πως και οι δύο προτάσεις του γαλλικού σχεδίου θα ισοδυναμούσαν με την πώληση χρέους, ενώ και οι δύο θα επέστρεφαν χαμηλότερη αξία στους ομολογιούχους από ό,τι θα είχαν σύμφωνα με τους αρχικούς όρους της επένδυσής τους.

Όπως σημειώνεται, σκοπός του γαλλικού σχεδίου για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους είναι να μειώσει το ρίσκο μιας βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα» και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο να προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: