Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Στάση πληρωμών στην Ελλάδα ζητάει η Financial Times

Στους κινδύνους που θα προκαλέσει τυχόν διάλυση της ευρωζώνης αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, που ούτε λίγο – ούτε πολύ προτείνει ως μια καλή λύση την στάση πληρωμών στην Ελλάδα.

«Αν και οι οίκοι αξιολόγησης ανακήρυσσαν της Αθήνα σε επιλεκτική στάση πληρωμών, θα ήταν μια πολύ σύντομη κατάσταση, ίσως για ένα 15ήμερο, και θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να λάβει δράση άμεσα με παροχή ρευστότητας σε ελληνικές τράπεζες», αναφέρει το δημοσίευμα και τονίζει ότι αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πλέον με κάθε τρόπο είναι η χρεοκοπία της Ιταλίας....

Το Bloomberg σε σημερινό άρθρο με τίτλο «Ίσως ο Τρισέ πρέπει να σώσει την χρεοκοπημένη Ελλάδα» εκτιμά ότι στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επείγουσας ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, σε περίπτωση χρεοκοπίας τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να λάβουν επείγουσα βοήθεια ρευστότητας μέσα από ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα δανεισμού από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στην πρόθεση των επενδυτών να σώσουν τους… εαυτούς τους, ενώ το περιοδικό Der Spiegel αναλύει σε άρθρο πώς η βοήθεια προς την Ελλάδα κατέληξε σε φιάσκο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: