Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Για σχέδιο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας μιλούν οι Financial Times

Όπως αναφέρουν σήμερα οι Financial Times, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πλέον έτοιμοι να υιοθετήσουν ένα νέο σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας και τη διαμόρφωση το χρέους της σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

Με τίτλο δημοσιεύματος: "Αλλάζει η θέση της ΕΕ σχετικά με τη χρεοκοπία της Ελλάδας", οι FT αναφέρoυν ότι η νέα στρατηγική θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και μπορεί να περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης και ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της. Η νέα στρατηγική, εκτιμούν οι FT πως σηματοδοτεί την πιθανή εγκατάλειψη του γαλλικού σχεδίου για την αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες του ελληνικού κρατικού χρέους.

Εκτιμάται πως το νέο σχέδιο της ΕΕ είναι ακόμη στα πρώτα στάδια και οι τελικές λεπτομέρειες δεν αναμένονται πτιν τα τέλη του καλοκαιριού. Οι FT τονίζουν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία πάνω στη νέα στρατηγική, θα αποτελέσει μία σημαντική στροφή στη μάχη της ΕΕ για να περιορίσει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη....

Σύμφωνα με χθεσινό άλλο δημοσίευμα των Financial Times, οι συζητήσεις στην ΕΕ επικεντρώνονται σε ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι αποδεκτό να προβλέπει την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για μία σύντομη χρονική περίοδο. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε ένα "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή στην πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) από όσους έχουν εκδώσει αυτά τα ασφάλιστρα. Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν το παράδειγμα της Ουρουγουάης το 2003, όταν η χώρα αυτή θεωρήθηκε ότι χρεοκόπησε για ένα μικρό διάστημα, ως ένα πιθανό μοντέλο και για την περίπτωση της Ελλάδας. Σημειώνεται, πάντως, η εκφρασθείσα αντίθεση του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στη χρεοκοπία της Ελλάδας και ότι η στάση του κεντρικού τραπεζίτη θα είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας δεν γίνεται αναφορά στην αντίδραση του κ. Τρισέ, αλλά σημειώνεται ότι αρκετοί ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να επιστρέψουν στο γερμανικό σχέδιο - που προέβλεπε την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας - μετά την προειδοποίηση των οίκων αξιολόγησης ότι θα θεωρούσαν χρεοκοπία και τη γαλλική πρόταση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, στους οποίους παραπέμπουν οι Financial Times, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί μεγάλες διεθνείς τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, μετακινήθηκε σταδιακά από το γαλλικό σχέδιο και έχει αρχίσει να υποστηρίζει στοιχεία του γερμανικού σχεδίου ως πιο ρεαλιστικού. Λέγεται πως οι τράπεζες πιέζουν για ένα σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε αντάλλαγμα για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των ομολόγων τους, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι βιώσιμη, μόνο αν μειωθεί το συνολικό χρέος της Ελλάδας. Το σχέδιο που είχαν προτείνει αρχικά Γερμανοί επενδυτές, περιλαμβανομένης της Deutsche Bank, προέβλεπε επαναγορά έως και 10% του ελληνικού χρέους από την αγορά, όπου οι τιμές του είναι πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική του αξία.

Στην κατεύθυνση της μείωσης του βάρους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κινείται και η Σουηδία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της κ. Άντερς Μποργκ το Σάββατο, στο πλαίσιο συνεδρίου που έγινε στη Γαλλία. Ο κ. Μποργκ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η μείωση των επιτοκίων και οι εγγυήσεις του χρέους είναι μεταξύ των επιλογών που πρέπει να εξετασθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: