Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Financial Times: "Έτσι απλά θα σώσουμε την Ελλάδα"

Απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους δίνουν επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι αλλά και ακαδημαϊκοί με άρθρο του που φιλοξενούν οι Financial Times και το οποίο έχει τίτλο: «Έτσι απλά θα σώσουμε την Ελλάδα».

Το άρθρο το συνυπογράφουν οι Thorsten Polleit (επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital), Ulrich van Suntum (διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Munster) και Anton Wiegers (πρώην επικεφαλής του τμήματος αξιογράφων των ασφαλειών ζωής Allianz)....

Σύμφωνα με όσα σημειώνουν, προτείνουν να αγοράσει η ΕΚΤ το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων που αυτή την ώρα “κυκλοφορούν” στην αγορά, με την αγοραία αξία τους όμως και παράλληλα να παραιτηθεί από ένα μέρος των αξιώσεών της έναντι της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, οι συντάκτες του σχεδίου υποστηρίζουν ότι κάθε πρόταση που θα κινείται στην κατεύθυνση της μετακύλισης του ελληνικού χρέους, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, την ώρα που νέα περιθώρια μέτρων λιτότητας δεν υπάρχουν για τους πολίτες.

Επίσης, ζητούν άμεση λήψη αποφάσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι η κρίση έχει αρχίσει ήδη να μεταδίδεται και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία.

Οι αρθρογράφοι θεωρούν πως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους της. Επιπλέον, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περικοπών και εξοικονόμησης πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: