«Ανησυχητική κλιμάκωση της βίας» διαπίστωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου που κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή για να εκφράσει τις απόψεις και προτάσεις του σχετικά με τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.
«Η άλλη πλευρά -όπως είπε- επιδιώκει να υπάρξει νεκρός. Έχει σαφή σκοπό και το έχουμε βιώσει. Το τελευταίο διάστημα δημιουργείται και μία φασίζουσα, ακροδεξιάς προσέγγισης, βία, η οποία δεν έχει τις διαστάσεις των αναρχικών και εκδηλώνεται κυρίως με επιθέσεις σε αλλοδαπούς σε περιοχές κυρίως που υποφέρουν από παράνομους μετανάστες», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
«Είδαμε στο Σύνταγμα μια περίεργη συνεύρεση αναρχικών με φασίζουσες ομάδες ακροδεξιών, εναντίον αστυνομικών, κυρίως στις διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών και του Κοινοβουλίου» πρόσθεσε.....
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμανε ακόμη ότι μετά κυρίως τα επεισόδια στην περιοχή της Κερατέας για το ζήτημα των σκουπιδιών, παρατηρείται όξυνση και προοδευτική επιχειρησιακή αναβάθμιση στα μέσα που χρησιμοποιούν ακραίες ομάδες. «Οι κλασικές εμπρηστικές βόμβες μολότοφ δεν υπάρχουν. Από εμπρηστικές γίνανε εκρηκτικές, Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η μολότοφ δεν είναι παιδικό άθλημα. Είναι ένα όπλο, όπως αυτό που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι για την αναχαίτιση των Γερμανών. Μέσα στα μπουκάλια μπαίνουν κινέζικες γουρούνες και παχύρρευστα υγρά σε μεγάλη ποσότητα», τόνισε.
Σε άλλο σημείο ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «έχει κάνει πολύ ανησυχητική εμφάνιση» και η τρομοκρατία. «Δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία της 17Ν που γνωρίζαμε. Έχει κατέβει σε μικρές ηλικίες και υπάρχει η αντίληψη του χάους, της καταστροφής», σημείωσε.
Επίσης ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μίλησε και για μια ακόμη μορφή σύγχρονης βίας, «της ψυχολογικής βίας» που γίνεται από ηλεκτρονικά μπλογκ, όπως είπε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειάζεται διακομματική συναίνεση ώστε ορισμένα πράγματα να μπορέσουν να προχωρήσουν». Είναι ανάγκη, τόνισε, να υπάρξει ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας σε πνεύμα συναίνεσης που είναι απολύτως αναγκαίο για τη χώρα, ενώ διαπίστωσε και την ανάγκη για ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων εμπλοκής της αστυνομίας.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
«Διαθέτουμε ένα εντυπωσιακό θεσμικό οπλοστάσιο αρκετά πλήρες που δίνει λύσεις στα θέματα βίας ανεξάρτητα αν οι λύσεις είναι αποτελεσματικές», ανέφερε στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.
Ο κ. Τέντες μίλησε για «αδύναμα σημεία που υπάρχουν στο σύστημα της ποινικής καταστολής σε ό,τι αφορά τη βία» αλλά και για «αποδεικτικές δυσχέρειες», όταν διαπράττονται, όπως είπε, αδικήματα σε πολυπληθείς ετερόκλητες συναθροίσεις και μάλιστα σε κλίμα έντασης, όπως συμβαίνει με τις διαδηλώσεις.
Όπως εξήγησε, «η θεμελίωση κατηγορίας σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι ευχερής, απαιτεί προσεκτική δράση των αστυνομικών αρχών», ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης σύγχρονων μέσων για τον εντοπισμό του δράστη αλλά και για να αποδειχθεί με ακρίβεια τι αδίκημα ακριβώς διέπραξε.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται και δεν ενεργοποιούνται οι κάμερες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας και έχουν την δυνατότητα ανάλυσης της εικόνας.
«Απαιτείται προσεκτικός επαγγελματικός καταδιωκτικός μηχανισμός σύλληψης ώστε να μην οδηγούνται οι δράστες αναγκαστικά σε αθωώσεις από τα δικαστήρια», ανέφερε.
Ο κ. Τέντες μίλησε για την ανάγκη «να υπάρχουν σταθεροί πάγιοι κανόνες εμπλοκής της αστυνομίας που θα έχουν την αποδοχή και του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας» ενώ χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα την αυστηροποίηση των νόμων τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα πρότεινε την αναμόρφωση των σχετικών διατάξεων, έτσι ώστε όπως είπε, να υπάρχει και πραγματική εκτέλεση της ποινής αλλά και η επιείκεια ενώ ανέφερε ως ένα θετικό μέτρο την παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Στην Επιτροπή μίλησαν επίσης και αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Νίκος Μαύρος και Φώτης Μακρής που καταλόγισαν ευθύνες στην νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι νόμοι είναι αυστηροί, αλλά η πολιτεία τους αναιρεί, είτε παραγράφοντας αδικήματα είτε θεσμοθετώντας βγάζοντας έξω κρατούμενους γιατί δεν επαρκούν οι φυλακές».
Ντόρα Μπακογιάννη, Β.Οικονόμου
Τις απόψεις τους για τα φαινόμενα βίας εξέφρασαν επίσης στην Επιτροπή Θεσμών η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο εκπρόσωπος του «Άρματος Πολιτών» Βασίλης Οικονόμου.
Η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κλιμακούμενη και ανεξέλεγκτη όπως είπε, βία που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα, ενώ τόνισε την ανάγκη ενός νέου εκσυγχρονισμένου νομοθετικού πλαισίου, καθώς, όπως ανέφερε, είναι τεράστιο λάθος να αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις, 37 χρόνια μετά, με προχουντικές αντιλήψεις. Κατά την άποψή της απαιτείται διακομματική συμφωνία, ώστε να σταλεί μήνυμα της μηδενικής ανοχής.
Ο Βασίλης Οικονόμου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική αναξιοπιστία είναι αυτή που τροφοδοτεί τα φαινόμενα βίας ενώ τάχθηκε υπέρ ενός νέου σύγχρονου Συντάγματος και της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Τσούρας έκανε γνωστό ότι θα κληθούν επίσης να καταθέσουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ θα δοθούν σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τα πορίσματα για να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011
Λ.Οικονόμου: Ραγδαία κλιμάκωση της βίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου