Λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης (21/07), με θέμα την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και ήδη οι φωνές στην Ευρώπη προτείνουν λύση στο πρόβλημα που να μην περιλαμβάνει επιλεκτική χρεοκοπία.
Εν τω μεταξύ, επετεύχθη άτυπη συμφωνία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, η οποία προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών αλλά και την επαναγορά ομολόγων μέσω νέου δανεισμού.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουά, υποστήριξε το Σάββατο (16/07), πως υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που δεν θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία ως μέρος της.
Κατά της ελληνικής χρεοκοπίας τάχθηκε και ο Έντβαλντ Νοβότνι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, ενω ανάλογης λογικής ήταν η παρέμβαση πέντε πρώην ηγετών, οι οποίοι με άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ζητούν να υπάρξει ένα σαφές όραμα για την επόμενη μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ....
Το άρθρο συνυπογράφουν οι Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φελίπε Γκονζάλες, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ετιέν Νταβινιόν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αντόνιο Βιτορίνο, πρώην επίτροπος από την Πορτογαλία.
Στο άρθρο γίνεται κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την αδυναμία να δώσει μια πειστική απάντηση, ενώ χαρακτηριστικά τονίζεται ότι "σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν".
Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να προσβλέπει σε μία λύση με επιμήκυνση του χρέους, πρόσθετη οικονομική βοήθεια και χαμηλότερο επιτόκιο.
Συμφωνία Μέρκελ-Τρισέ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, επετεύχθη άτυπη συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ η λύση που προτείνεται θα συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών, για την οποία επιμένει το Βερολίνο, με την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) που επιδιώκει η Φραγκφούρτη.
Η λύση αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας οργανωμένης αναδιάρθρωσης του χρέους, με λελογισμένη περικοπή του.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη.
Η έκταση των συνεπειών δεν απομένει παρά να φανεί στην πράξη, καθώς η κίνηση αναμένεται να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Ο κ. Τρισέ, πάντως, αναμένεται να συμφωνήσει να συνεχίσει να αποδέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες.
Κυριακή 17 Ιουλίου 2011
Λύση χωρίς "επιλεκτική χρεοκοπία" θέλουν οι Ευρωπαίοι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου