Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Να ξεχάσουμε την Ελλάδα που ξέραμε

Οι επόμενοι μήνες θα αλλάξουν την Ελλάδα που ξέραμε.

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, αυτό της άμεσης σύναψης νέου δανείου με ευνοϊκό επιτόκιο μαζί με την πλήρη εφαρμογή όλων των μέτρων που θεσπίστηκαν, η κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρη για το σύγχρονο ελληνικό κράτος ύφεση και ανεργία, αλλά και με νέο κύκλο παρεμβάσεων που αλλάζουν το τοπίο σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση, σύνταξη, εργασιακό καθεστώς συν το πωλητήριο 50 δισ. ευρώ στην περιουσία του Δημοσίου.

Αν πάλι η ιστορία επαναληφθεί, δηλαδή αποδώσει ένα στα 3 ευρώ των νέων μέτρων συνολικής αξίας 28 δισ. ευρώ που θέσπισε η κυβέρνηση (για τη 2ετία 2010 - 2011 τα 45,5 δισ. ευρώ μέτρων θα μειώσουν το έλλειμμα κατά 19 δισ. ευρώ), τότε έρχεται και νέο πακέτο παρεμβάσεων. Και όλα αυτά ενώ πληθαίνουν ακόμη και εντός της Ε.Ε. και του ΔΝΤ οι αμφιβολίες για το μείγμα των μέτρων.

Το όλο σχέδιο στηρίζεται στην υπόθεση ότι η ύφεση θα είναι μόνο 3,9% φέτος, τη στιγμή που είναι κοινό μυστικό ότι οι πραγματικές εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας κάνουν λόγω για ύφεση πάνω από 4% για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ομως, εξηγούν αρμόδια στελέχη, αν έγραφαν το πραγματικό νούμερο δεν θα είχαν μόνο εντονότερες αντιδράσεις αλλά ταυτόχρονα θα έπρεπε να λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα....

Υφεση σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα, μεγαλύτερες δαπάνες ανεργίας και κοινωνικών επιδομάτων αλλά και πολύ πιο δύσκολη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί και το βασικό επιχείρημα όσων οικονομολόγων αλλά και στελεχών της τρόικας και των κρατών-μελών που πιστεύουν ότι το μείγμα είναι λάθος και η Ελλάδα χρειαζόταν λιγότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και περισσότερα για την αναπτυξιακή της ώθηση.

Τώρα τα δύο βασικά νομοσχέδια (το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος) ψηφίστηκαν και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου, που πιθανότατα θα περιέχει στόχους ανά τρίμηνο που θα επιβλέπει η τρόικα για να δίνει τη δόση. Το μνημόνιο θα αναπροσαρμοστεί εκ νέου λίγο αργότερα υπό την προϋπόθεση της σύναψης του νέου δανείου, το οποίο θα φέρει και νέους όρους - διασφαλίσεις.

Θα έρθουν όμως και άλλες «ρυθμίσεις»: Εντός των ημερών πρέπει να ανακοινωθεί ο νόμος για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, ενώ αναμένονται οι μελέτες για τις επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν αποκλείεται και νέα παραμετρική αλλαγή στις βασικές συντάξεις ενώ αναμένεται και η αποτίμηση για την επάρκεια των παρεμβάσεων στα εργασιακά..

Δεν υπάρχουν σχόλια: