Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Τα κοντέινερ που έσπειραν το θάνατο στην Κύπρο


Αποκαλυπτική φωτογραφία που δείχνει τα σχεδόν κατεστραμμένα κοντέινερ που προκάλεσαν την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στη Λεμεσό φέρνει στη δημοσιότητα η Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.

Στις φωτογραφίες είναι εμφανές το πόσο επικίνδυνα ήταν τα κοντέινερ που φυλάγονταν,...αφού είχαν αλλοιωθεί και μερικώς καταστραφεί.

Η κατάσταση τους δεν φαίνεται να είχε συγκινήσει ιδιαίτερα την Κυπριακή πολιτική ηγεσία και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του αδικοχαμένου διοικητή, Ανδρεά Ιωαννίδη για τη μεταφορά τους, τελικά δεν απεφεύχθη το μοιραίο.

Η έκρηξη που σημειώθηκε σκότωσε 12 άνθρωπους και τραυμάτισε άλλους 62.

Σύμφωνα με τη WikiLeaks, τα κοντέινερ περιείχαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, σωλήνες, ασημόχρωμα μεταλικά σφαιρίδια, κ.ά.

Τι λένε οι Κυπριακές εφημερίδες

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Είναι έγκλημα", γράφει ότι οι αρμόδιοι είχαν επανειλημμένως προειδοποιηθεί και τελευταία γραπτώς από τον αδικοχαμένο Διοικητή του Ναυτικού, έκαναν σύσκεψη αλλά δεν βρήκαν χρόνο για μέτρα. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι της περιοχής νόμισαν ότι γινόταν σεισμός και ότι το ωστικό κύμα παρέσυρε πόρτες και παράθυρα.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Έγκλημα" και ολοσέλιδη φωτογραφία από την καταστροφή, γράφει ότι 12 είναι οι νεκροί, 62 οι τραυματίες και πολλά τα "γιατί" της τραγωδίας, με την οργή να ξεχειλίζει για τις ευθύνες των αρμοδίων.

Η εφημερίδα γράφει ότι ξημέρωσε μια μαύρη Δευτέρα για την Κύπρο και ότι το κακό φαινόταν να έρχεται, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Γράφει επίσης ότι οι συγγενείς των νεκρών είναι οι τραγικές μορφές της τραγωδίας και ότι μόνο δύο από τους νεκρούς αναγνωρίζονται, αφού οι άλλοι είναι διαμελισμένοι.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Έγκλημα και τραγωδία" γράφει ότι μαύρος είναι ο Ιούλιος για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, αφού 12 συμπατριώτες μας χάθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος όταν έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου με προορισμό τη Συρία.

Προβάλλει φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας και γράφει επίσης ότι το συμβάν εξελίσσεται σε εφιάλτη για την οικονομία, αφού οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μαύρισε ξανά η Κύπρος" και με φωτογραφία από την καταστροφή, γράφει ότι συγκλόνισε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη, τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες διεθνώς η ανείπωτη τραγωδία που έντυσε στα μαύρα για μια ακόμη φορά την Κύπρο και ότι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό θα βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε οδηγίες για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση. Γράφει, επίσης, ότι επείγουσα είναι η ανάγκη για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού χάθηκε το 53% της ενέργειας που παράγεται σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail" με τίτλο "Εγκληματικά λάθη" προβάλλει φωτογραφία από τον κατεστραμμένο σταθμό του Βασιλικού και γράφει ότι 12 οι νεκροί και 62 οι τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά, με κατεστραμμένο τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ρεύματος του νησιού και εκτεταμένες ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, είναι το αποτέλεσμα αυτού που φαίνεται να είναι εγκληματική αμέλεια από πλευράς των αρμοδίων, που άφησαν τα εμπορευματοκιβώτια γεμάτα εκρηκτικά εκτεθειμένα για πάνω από δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: